De lancering van twee testsatellieten
NOS NieuwsAangepast

Amazon lanceert eerste twee testsatellieten voor aanbieden van internetdiensten

Amazon heeft in Florida twee testsatellieten gelanceerd. Het techbedrijf wil met het zogenoemde Project Kuiper de concurrentie aangaan met Starlink van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Een paar uur na de lancering liet Amazon weten contact te hebben met de testsatellieten. Verder deelde het bedrijf geen details over de lancering.

Met Project Kuiper wil Amazon consumenten overal ter wereld breedbandinternet aanbieden, met name in gebieden waar maar beperkte toegang tot internet is. Amazon is van plan eind volgend jaar te beginnen met het aanbieden van internetdiensten.

Uiteindelijk heeft Amazon als doel om 3236 satellieten de ruimte in te sturen. Bij de licentieverlening voor het project is bepaald dat alle satellieten in 2029 werkzaam moeten zijn.

Gerard Kuiper

Project Kuiper is genoemd naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper (1905-1973), die in de vorige eeuw belangrijke ontdekkingen deed in de ruimte, zoals de eveneens naar hem genoemde Kuipergordel.

SpaceX stuurde de eerste testsatellieten in 2018 de ruimte in. Sinds 2019 heeft het bedrijf meer dan 5000 Starlink-satellieten gelanceerd vanuit Florida en Californië.

Recent klinkt er steeds vaker kritiek op het Starlink-netwerk, met name vanuit de wetenschap. De satellieten weerkaatsen licht, waardoor waarnemingen worden verstoord. Ook kunnen ze straling lekken op golflengtes die wetenschappers gebruiken om het heelal te onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl