Max Verstappen in Qatar
NOS Sport

Verstappen pakt poleposition voor GP Qatar, Pérez stelt wederom teleur met P13

Max Verstappen heeft de poleposition veroverd voor de race van de Grand Prix van Qatar, die zondag wordt verreden. Hij was ruim vier tienden van een seconde sneller dan George Russell in de Mercedes.

Morgen kan Verstappen zijn derde wereldtitel in de Formule 1 binnen halen tijdens de sprintrace. Voor de sprint is er morgen een aparte kwalificatiesessie.

In de vrije training, die eerder op de vrijdag werd verreden, hadden de coureurs veel last van de gladde baan van Lusail. Het nieuwe asfalt, in combinatie met het vele woestijnzand en de harde wind maakte het haast onmogelijk om de wagens in het rechte spoor te houden. Ook tijdens de kwalificatie bleek het een lastige opgave om foutloze rondjes te rijden.

In het eerste deel van de kwalificatie werd de baan met de minuut beter, waardoor de rondetijden vanaf het begin steeds sneller werden. Met een snelle rondetijd waarmee je naar plek één ging, kon je een paar minuten later alweer tiende staan. Blijven verbeteren was dus het devies. Verstappen deed het als beste, na achttien minuten stond hij bovenaan.

Vijf afvallers

Liam Lawson was met de achttiende tijd één van de vijf afvallers in Q1. De Nieuw-Zeelander rijdt dit weekend pas zijn vijfde grand prix als vervanger van de geblesseerde Daniel Ricciardo, die bij de volgende race terugkeert.

Lawson heeft nog geen zitje in de Formule 1 voor volgend jaar en alleen bij Williams is er nog een plekje vrij. Op donderdag meldde Lawson, met een grijns, dat hij nog geen deal heeft.

Bekijk hier het gesprek met Lawson over zijn situatie voor 2024:

Lawson heeft 'nog geen F1-zitje' voor volgend jaar: 'Dat is de waarheid'

In het tweede deel van de kwalificatie vielen grote namen af. Terwijl Verstappen op de tweede plek stond noteerde Pérez de negende tijd, die even later afgepakt werd omdat hij buiten de baanlimieten kwam.

De Mexicaan start de race van zondag als dertiende. Een plekje achter Carlos Sainz, die het derde deel eveneens niet haalde en het met de twaalfde startplek moet doen.

De Spanjaard moet zich ook nog melden bij de wedstrijdleiding, nadat hij Verstappen blokkeerde op het moment dat beide heren richting de lijn om aan hun laatste poging te beginnen. Verstappen zat niet in een snelle ronde, maar Sainz verdedigde agressief.

In Q3 begon Lando Norris met een snelle ronde van 1.24,0, maar zijn tijd werd afgenomen omdat hij buiten de baan kwam. Genoeg voor de voorlopige pole was het sowieso niet geweest, want Verstappen dook een minuut later naar een 1.23,7. Daarmee was Verstappen meer dan een halve seconde sneller dan Mercedesrijders Lewis Hamilton en Russell.

In zijn tweede poging maakte Verstappen een foutje, waardoor hij zijn ronde af moest breken. De andere coureurs konden zijn snelle tijd die al stond echter niet meer verbeteren.

Norris noteerde de tweede tijd, op bijna drie tienden van een seconde achterstand. Hij kwam echter wederom buiten de baan, waardoor hij de race als tiende moet starten. Zijn teamgenoot Oscar Piastri promoveerde naar de derde plek en werd al geïnterviewd, maar tijdens zijn gesprek kreeg hij te horen dat ook hij buiten de baan was gekomen. Russell en Hamilton starten de race daarom als tweede en derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl