Een aangespoelde rugzak
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Rugzakken van bootvluchtelingen spoelen aan op Texel

Strandjutters op Texel vinden steeds vaker rugzakken met persoonlijke bezittingen van bootvluchtelingen. Jutter Maarten Brugge probeert te achterhalen wat de eigendommen vertellen over de gevluchte mensen.

Het gaat om bezittingen van mensen die proberen vanaf de westkust van Frankrijk over te steken naar Engeland. Volgens cijfers van de Britse regering waren dat de afgelopen vijf jaar meer dan 100.000 migranten. "De Engelse kustwacht pikt de mensen op, brengt ze aan land, maar laat de bootjes drijven", aldus Brugge.

De persoonlijke spullen uit de bootjes drijven mee met de stroming en spoelen dus ook aan in Nederland. "Als de wind westelijk is, zoals de afgelopen dagen, weet ik al dat de kans heel groot is dat er spullen zijn aangespoeld van vluchtelingen: reddingsvesten, schoenen, rugtassen. Soms vol met spullen. Gisteren zat er een pakje paracetamol, natte pleisters en een tandenborstel in", vertelt Brugge aan NH Nieuws.

"Zo vaak vinden we wat. Eigenlijk altijd wel iets als ik op het strand kom", zegt Maarten Brugge. "We hebben er zelfs maar een nieuwe term voor bedacht: vluchtelingentasjes."

  • Maarten Brugge
    Een van de gevonden rugtassen
  • Maarten Brugge
    Een gevonden reddingsvest
  • Maarten Brugge
    Een pen in een van de rugzakken
  • Maarten Brugge
    Een van de gevonden rugtassen

De Texelaar probeert soms uit te zoeken waar de bezittingen vandaan komen, zoals bij de tandenborstel die hij gisteren vond. "Het blijkt er een uit Italië. Een militaire tandenborstel. Dus ik stel me dan zo voor dat mensen eerst naar Italië zijn gevlucht en daar in een kamp deze hebben gekregen."

Zolang er geen documenten of paspoorten in de tassen zitten, mag hij zelf weten wat hij met de spullen doet. "De spullen hebben honderden kilometers gedreven, maar zijn soms nog in goede staat. Ik heb thuis zes rugtassen die ik gebruik."

Maar Maarten houdt tijdens zijn rondje strand ook steeds vaker rekening met een andere vondst: dat er een keer een lichaam aanspoelt. Het gaat namelijk ook weleens mis op Het Kanaal.

"Ik heb nu al weleens dat ik in de verte wat groots zie liggen en denk: oeh, shit. Maar dan blijkt het gelukkig een stuk hout of visnet te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl