Indiase leger zoekt naar vermisten in Sikkim
NOS Nieuws

Zoektocht naar meer dan honderd vermisten in Indiase deelstaat Sikkim

De zoektocht naar ruim honderd vermisten bij overstromingen in het noordoosten van India is een race tegen de klok, zeggen de Indiase autoriteiten. Gisteren zijn in de deelstaat Sikkim zeker achttien doden gevallen als gevolg van overstromingen door hevige regenval. Onder de vermisten zijn 22 militairen.

Het gebied kwam onder water te staan toen begin deze week een gletsjermeer in de staat door de hevige regenval overstroomde.

Doordat er ook grote brokken ijs in het gletsjermeer terechtkwamen, verspreidde het water zich als een vloedgolf. Op satellietbeelden is te zien dat het gletsjermeer na de overstroming in omvang ruim gehalveerd is.

Vloedgolf

Het water uit het meer veroorzaakte samen met de hevige regenval een verwoestende vloedgolf. De Lachen-vallei is daardoor onder water gelopen en de rivier Teesta buiten zijn oevers getreden. Grote delen van de Teesta-dam, het grootste waterkrachtproject in de regio, zijn hierbij weggespoeld.

Bruggen en huizen zijn verwoest door het water. Inwoners worden geëvacueerd. Het mobiele netwerk is verstoord in de noordelijke delen van de staat. Zo'n 3000 toeristen zouden zijn gestrand in verschillende delen van Sikkim.

Beschadigde brug door overstromingen

Eerder deze week overstroomde een gletsjermeer in de staat, als gevolg van de hevige regenval. Hierdoor liep de Lachen-vallei onder water en trad de rivier de Teesta buiten zijn oevers. Grote delen van de Teesta-dam, het grootste waterkrachtproject in de regio, zijn hierbij weggespoeld.

Het regenseizoen begint in India in juni, en eindigt eind september. Normaal gesproken is de zwaarste regenval in oktober voorbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl