Jürgen Klopp

Vrijgegeven audiotape heldert VAR-blunder bij Tottenham-Liverpool op

De blunder van de videoscheidsrechter bij Tottenham Hotspur-Liverpool van afgelopen weekeinde in de Premier League blijft de gemoederen bezighouden in Engeland.

Scheidsrechtersorganisatie PGMOL, die het benadeelde Liverpool al excuses heeft aangeboden voor de "menselijke fout", heeft nu de audio-opnames vrijgegeven van de gang van zaken rond het ten onrechte afgekeurde doelpunt van Luis Díaz.

De Colombiaan dacht Liverpool, dat inmiddels door een rode kaart voor Curtis Jones met tien man binnen de lijnen stond, na 34 minuten op voorsprong te zetten. Hij ontving een pass van Mo Salah echter op het randje van buitenspel en volgens de met zijn vlag zwaaiende grensrechter er zelfs overheen.

Een dankbaar klusje voor de VAR dus.

'Goed gewerkt, jongens'

"Mogelijk buitenspel, Díaz", zegt VAR Darren England, de kwestie kort en bondig formulerend. Vervolgens gaat het VAR-team, waartoe ook VAR-assistent Dan Cook en een technicus behoren, aan de slag met de beschikbare beelden.

De grensrechter vlagt voor buitenspel van Luis Díaz

Zodra er helderheid is over de situatie - Díaz stond niet buitenspel - laat de VAR weten: "Controle voltooid, controle voltooid. Het is prima, perfect. Klaar."

Scheidsrechter Simon Hooper verneemt de uitkomst - "goed gewerkt, jongens" - en hervat het spel met een vrije trap voor Tottenham. Geen goal dus.

En dan dringt de vergissing door tot het VAR-team. De technicus waarschuwt England dat Díaz was teruggevlagd wegens buitenspel en dat de controle dus was bedoeld om dát te checken. VAR-assistent Cook bevestigt dat ze de verkeerde beslissing hebben genomen: England had de arbiter met zijn antwoord laten weten dat het inderdaad buitenspel was, terwijl hij in de veronderstelling verkeerde te bevestigen dat het een geldig doelpunt was.

Weggepiepte krachtterm

De blunderende VAR slaakt een zucht, waarna een weggepiepte krachtterm volgt. Er wordt geopperd om het duel stil te leggen, zodat de fout hersteld kan worden. Maar England weet beter: "Het spel is hervat. Ik kan niets doen, ik kan niets doen." In al zijn vertwijfeling herhaalt hij die laatste zin nog enkele malen.

Son Heung-min zet de Spurs op 1-0

Twee minuten later zet Son Heung-min de Spurs op 1-0. Cody Gakpo schuift vlak voor rust de gelijkmaker binnen, maar in de extra tijd van het duel helpt Joel Matip met een eigen doelpunt de thuisploeg aan de zege.

Meteen na de wedstrijd eist Liverpool een uitvoerig onderzoek naar de rol van de VAR. Manager Jürgen Klopp laat in de aanloop naar de Europa League-confrontatie van donderdag met het Belgische Union al weten slechts één oplossing te zien: het duel moet worden overgespeeld.

De kans daarop lijkt verwaarloosbaar. Wel zal er een nieuw VAR-communicatieprotocol worden ontwikkeld om de duidelijkheid van de communicatie tussen de scheidsrechter en het VAR-team met betrekking tot beslissingen op het veld te verbeteren.