McCarthy spreekt met journalisten voor de stemming over zijn voorzitterschap
NOS NieuwsAangepast

Republikein McCarthy afgezet als voorzitter Huis van Afgevaardigden

De Republikein Kevin McCarthy is afgezet in een stemming over zijn voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden. Daarvoor was een meerderheid nodig. Hoewel McCarthy werd gesteund door het grootste gedeelte van de Republikeinen, stemde een aantal van hen voor de afzetting. Alle Democraten stemden ook voor.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de VS dat de voorzitter van het Amerikaanse Lagerhuis wordt afgezet. De laatste afzettingsprocedure tegen een voorzitter van het Huis liep in 1910, tegen de Republikein Joseph Cannon. Die overleefde de stemming.

De motie om McCarthy af te zetten kwam van zijn partijgenoot Matt Gaetz. Gaetz diende die gisteren in, nadat McCarthy afgelopen weekend met een noodfinancieringswet in samenwerking met de Democraten had voorkomen dat de geldkraan van de Amerikaanse federale overheid werd afgesloten.

Die samenwerking ging Gaetz te ver. "Het enige waar iedereen het over eens is, is dat niemand Kevin McCarthy kan vertrouwen", zei Gaetz zondag toen hij aankondigde een afzettingsprocedure te beginnen. Met andere radicale Republikeinen had hij eerder al gedreigd met die procedure te beginnen als McCarthy de wet in stemming zou brengen.

Stemming

Het Huis van Afgevaardigden stemde gisteren eerst over de motie voor de afzettingsprocedure zelf, waardoor er nog een kans was dat die weggestemd zou worden. Dat gebeurde niet: 210 leden stemden tegen het indienen van de motie en 216 stemden voor. Onder de voorstemmers waren acht Republikeinen.

Zo werd de uitslag van de stemming bekendgemaakt:

Afgezette Republikein McCarthy: 'Dit was persoonlijk'

De Republikeinse afgevaardigde Patrick McHenry uit North Carolina treedt tijdelijk op als voorzitter totdat de opvolger van McCarthy is gekozen. McHenry zei dinsdagavond dat het de bedoeling is om op dinsdag 10 oktober achter gesloten deuren een "kandidatenforum" te beleggen. Tot die tijd schort het Huis van Afgevaardigden zijn werkzaamheden op.

Een dag later, op woensdag 11 oktober, zou de Republikeinse fractie dan een nieuwe kandidaat voor het voorzitterschap aan kunnen wijzen. Die moet dan nog wel een meerderheid verwerven in het hele Huis. De Republikeinen zijn met 221 afgevaardigden in de meerderheid tegenover de 212 Democraten, maar door de verdeeldheid binnen de Republikeinse fractie is het de vraag of een kandidaat kan rekenen op voldoende steun. McCarthy heeft zelf gezegd dat hij niet opnieuw een gooi wil doen naar het voorzitterschap.

McCarthy volgde begin dit jaar de Democraat Nancy Pelosi op als voorzitter van het Huis. Dat ging niet zonder slag of stoot: er waren vier dagen en vijftien stemrondes nodig voor zijn verkiezing. McCarthy had te maken met felle tegenstand van een groep conservatieve Republikeinen. Zij verweten hem destijds, net als nu, onder meer te veel met de Democraten samen te werken. Gaetz, die gisteren de motie indiende om McCarthy af te zetten, was een van de Republikeinse parlementariërs die destijds tegen diens benoeming stemde.

Uiteindelijk werd McCarthy toch gekozen, maar wel op voorwaarde dat er maar één parlementslid nodig was om een stemming te krijgen over het voorzitterschap. Normaal is een meerderheid in het Huis nodig om een afzettingsprocedure te starten.

Shutdown

Afgelopen weekend stelde McCarthy een noodfinancieringswet voor om een shutdown, het stilleggen van de federale regering, te voorkomen. Een aantal uiterst conservatieve Republikeinen stuurde aan op deze sluiting om hun eisen ingewilligd te krijgen. Zo wilden ze verregaande bezuinigingen op onder andere onderwijs en bijstand. Ook de steun aan Oekraïne wilden ze stopzetten.

Door de noodfinancieringswet werd de begroting voor de komende 45 dagen aangenomen. Vrijwel alle Democraten en de meeste Republikeinen stemden voor het pakket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl