NOS NieuwsAangepast

Scheepsbouwer Damen eist compensatie voor sancties tegen Rusland

Damen Shipyards eist compensatie van de Nederlandse staat vanwege de sancties tegen Rusland. Dat bevestigt een woordvoerder van de grootste scheepsbouwer van Nederland naar aanleiding van een bericht van persbureau Bloomberg.

Damen zegt door de sancties enkele opdrachten in Rusland niet uit te kunnen voeren. "Daar willen we voor worden gecompenseerd."

De aanklacht tegen de staat is al in mei ingediend bij de rechtbank Rotterdam. Damen zegt dat het bedrijf voor de Russische inval in Oekraïne enkele contracten had afgesloten met Russische reders. "Door de sancties kunnen wij die opdrachten nu niet uitvoeren", benadrukt een woordvoerder van Damen.

Kansrijk?

Details over wanneer de zaak bij de rechtbank wordt behandeld kan het bedrijf nog niet noemen. Welk bedrag Damen eist, wil het bedrijf niet zeggen.

"Deze aanklacht is opmerkelijk", zegt sanctierechtadvocaat Yvo Amar. "Ik ken geen andere zaken waarbij een bedrijf dat geraakt is door sancties de Nederlandse overheid heeft aangeklaagd." Amar schat de kansen van Damen op voorhand niet heel hoog in. "Maar ik ken de details van de zaak niet. Misschien hebben ze wel iets heel creatiefs bedacht."

Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niets kwijt over "lopende juridische procedures".

Het algemene antwoord van de woordvoerder doet vermoeden dat het in deze zaak gaat om vergunningen en ontheffingen die het ministerie kan verlenen voor de export van goederen op de sanctielijst. "Indien bedrijven het oneens zijn met een besluit hierover kunnen zij hiertegen in bezwaar en beroep gaan."

Sleepboten voor nieuwe havens

Damen leverde voor de sancties met name veel sleepboten aan Rusland. Daar was veel vraag naar door de aanleg van nieuwe havens in het noorden van het land. Twee dagen voor de Russische invasie van Oekraïne zei een Damen-directeur op een congres nog dat het bedrijf in de jaren ervoor 36 schepen in Rusland had gebouwd.

In een nieuwsbericht bij het laatste jaarverslag meldt het bedrijf dat het aantal geleverde schepen door de sancties vorig jaar lager lag dan voorheen. In het jaarverslag zelf valt te lezen dat het bedrijf onder meer een lening van 150 miljoen euro moest afsluiten om "de impact van de Rusland/Oekraïne-crisis te overbruggen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl