Eenden krijgen vaccin tegen vogelgriep
NOS Nieuws

Vaccin tegen vogelgriep in Frankrijk: 60 miljoen eenden gevaccineerd

Frankrijk is begonnen eenden te vaccineren tegen de vogelgriep. 60 miljoen dieren moeten worden ingeënt, schatten dierenartsen. Zo willen de Franse autoriteiten voorkomen dat de vogels op pluimveebedrijven massaal gedood moeten worden bij een nieuwe uitbraak van het besmettelijke virus.

Meedoen aan het vaccinatieprogramma is verplicht voor pluimveehouders met meer dan 250 eenden. Het vaccin moet twee keer worden ingediend. Frankrijk heeft de eerste 80 miljoen doses besteld bij farmaceut Boehringer Ingelheim.

Frankrijk is het eerste land in Europa dat eenden op grote schaal gaat vaccineren. Niet iedereen is blij met de campagne, een boer die anoniem contact zocht met persbureau AFP zegt dat klanten hebben gebeld om aan te geven dat zij geen vlees willen van gevaccineerde eenden.

In Nederland wordt sinds enkele weken een proef gehouden met het vaccineren van kippen. Op twee boerderijen in Overijssel en Flevoland zijn vorige maand voor het eerst kuikens gevaccineerd met een vaccin tegen vogelgriep. Het gaat om een eerste veldproef met in totaal 1800 kippen, in opdracht van het ministerie van LNV.

Hoogleraar pluimveegezondheidszorg Sjaak de Wit van de Universiteit Utrecht vertelde eerder op NPO Radio 1 hoe dat in zijn werk gaat. "Kuikens worden op de eerste levensdag meteen gevaccineerd. De kuikens worden vervolgens hun hele leven gevolgd. Een deel van hen wordt na 12 weken nog een tweede keer tegen vogelgriep gevaccineerd. Via bloedonderzoek wordt gekeken of de kippen immuniteit tegen het virus opbouwen."

In maart meldde het ministerie dat bij een vaccinproef met kippen in een laboratorium twee van de vier geteste vaccins succesvol waren. Met deze twee vaccins wordt nu de veldproef in de stallen uitgevoerd. Gekeken wordt of de vaccins ook effectief zijn in de praktijk. De proef loopt tot eind 2025, halverwege volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl