Robert Fico
NOS NieuwsAangepast

Pro-Russische oud-premier Fico wint verkiezingen Slowakije

Met vrijwel alle stemmen geteld, heeft de partij Smer van oud-premier Robert Fico de meeste stemmen gehaald bij de parlementsverkiezingen in Slowakije. De partij krijgt zo'n 23 procent.

De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die volgens twee exitpolls de winnaar zou worden, blijft steken op 18 procent van de stemmen. In de peilingen gingen de partijen redelijk gelijk op met ongeveer 20 procent van de stemmen.

Vanuit Europa wordt met zorgen naar de verkiezingen in Slowakije gekeken omdat Fico met zijn partij een andere koers wil varen dan de huidige pro-westerse regering. Hij beloofde de militaire steun die Slowakije aan buurland Oekraïne levert te stoppen. Hij stelt dat niet de Russen, maar de Oekraïners de oorlog zijn begonnen.

Fico was al twee keer premier van Slowakije. Dat hij Rusland vooral als partner ziet, werd duidelijk toen hij in 2014 EU-sancties tegen Rusland afkeurde. In 2018 moest hij aftreden als premier in de nasleep van de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak, die corruptie in verband had gebracht met de regering van Fico.

De PS-partij, van leider Michal Simecka, pleit juist voor het behoud van de sterke steun van Slowakije voor Oekraïne. Die lijn volgen vrijwel alle andere partijen die nu in het parlement zijn gekozen. De PS-partij volgt een liberale lijn als het gaat om groen beleid en lhbti-rechten.

Simecka heeft inmiddels erkend dat Smer de verkiezingen heeft gewonnen, maar hij voegde eraan toe dat ook zijn partij nog een coalitie kan vormen. De partijleider zei er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat Smer aan de macht komt.

Michal Simecka van Progressief Slowakije

Gisteravond leek het er nog op dat PS aan het langste eind zou trekken. Volgens de eerste prognose van de Slowaakse zender RTVS had PS bijna 20 procent van de stemmen behaald. In een andere peiling, van tv-station Markiza, zou de partij 23,5 procent van de stemmen halen.

Smer had gisteravond volgens de exitpoll van de Slowaakse zender RTVS iets meer dan 19 procent van de stemmen naar zich toe weten te trekken. Volgens de exitpoll van Markiza kreeg de partij 21,5 procent.

Geen van de partijen zal een absolute winst behalen waardoor er een coalitie gevormd moet worden. De verwachting is dat de partij van Fico over rechts een coalitie wil vormen, mogelijk met extreemrechtse partijen. In hoeverre dat lukt is nog de vraag, veel is nog afhankelijk van de resultaten van kleinere partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl