Levenslange strijd tegen dictatuur: grote expo over Ai Weiwei in Rotterdam
In de Rotterdamse Kunsthal heeft een van de bekendste moderne kunstenaars ter wereld vanaf vandaag zijn grootste expositie ooit. De Chinees Ai Weiwei (66) maakt kunst met een maatschappelijke boodschap en is daarbij niet bang openlijk kritiek te leveren op zijn vaderland, waar burgers steeds meer in de knel komen door een autocratische overheid.
Ai Weiwei is behalve kunstenaar ook mensenrechtenactivist en zijn kunst heeft hem geregeld in de problemen gebracht. Zo belandde Ai in 2011 in de cel omdat hij volgens de Chinese autoriteiten de bevolking had opgeroepen tegen het politieke stelsel van het land in opstand te komen. Na drie maanden kwam hij vrij, maar bleef hij onder huisarrest staan. Zijn paspoort kreeg hij vier jaar later pas terug.
In deze video vertel Ai Weiwei wat de tentoonstelling in Rotterdam voor hem betekent:
De tentoonstelling omvat 120 werken uit het omvangrijke oeuvre van Ai Weiwei uit de periode van 1980 tot nu. Zo is het wereldberoemde werk Sunflower Seeds (2010) te bekijken, een oppervlak met meer dan 1000 kilo aan handbeschilderde porseleinen zonnebloempitten. Daarmee speelt Ai Weiwei met de bekende woorden Made in China.
Ook het werk Forever Bicycles (2003) is in Rotterdam te zien, een bouwwerk van fietsen zonder stuur. Met dit werk wil Weiwei uitbeelden dat je in China niet zelf bepaalt waar je heen fietst.
De kritiek op autoritaire overheden is een rode draad in het leven en het oeuvre van Weiwei. Hij groeide op in ballingschap omdat zijn vader, de dichter Ai Qing, door het communistische regime als rechts werd beschouwd. Hij kwam terecht in een heropvoedingskamp.
Begin jaren 80 vertrok Weiwei naar Amerika voor een opleiding als filmmaker. Daar raakte hij geïnspireerd door het werk van kunstenaars Marcel Duchamp en Andy Warhol.
Zijn controversiële kunstwerken zijn wereldwijd geëxposeerd. Zo vroeg Ai Weiwei in 2017 aandacht voor de vluchtelingenproblematiek door een deel van het Berlijnse Konzerthaus in te pakken met oranje reddingsvesten. Ook had hij een tentoonstelling in het Amsterdamse Foam Fotografiemuseum met duizenden foto's van vluchtelingen die naar Europa vertrokken.