NOS Voetbal

'Popster' Giménez nu op zijn plek bij Feyenoord: 'Maar hij wil naar de absolute top'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Feyenoord-spits Giménez: 'Neuspleister is echt fantastisch, ik adem veel beter'

"Ja, alles gaat goed. Godzijdank." Het is een korte samenvatting van de huidige situatie van Santiago Giménez. De spits van Feyenoord streek vorig jaar neer in Rotterdam, werd overtuigend eerste spits en lijkt een gouden toekomst te hebben.

Het is woensdagmiddag, net na de laatste 35 minuten van de Klassieker (4-0 zege Feyenoord). Giménez heeft in een lege Arena zijn hattrick voltooid. Toch gaat het eerst nog niet over zijn drie doelpunten, maar over zijn overeenkomst met captain Gernot Trauner.

De pleister van Trauner

Sinds kort draagt Giménez namelijk net als zijn ploeggenoot een pleister op de neus. "Ik werk aan mijn ademhaling", legt hij uit. "Degene die me daarbij helpt, gaf me deze pleister en dat is echt fantastisch."

Santiago Giménez met pleister op zijn neus

"Ik heb namelijk een beetje last van mijn neus, maar met de pleister gaat mijn neusholte open en adem ik veel beter."

De neuspleister is onderdeel van de grote goednieuwsshow rond Giménez. Toch is er één negatief onderwerp te vinden om met de Mexicaan te bespreken.

Positieve draai

Zijn rode kaart, vorig seizoen diep in de verlenging tegen AS Roma, waardoor hij volgende week de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid mist. Maar zelfs daar weet Giménez een positieve draai aan te geven.

"Dat is moeilijk, maar ik denk dat het goed is. Want zo leer ik dat ik tot het einde van de wedstrijd mijn hoofd koel moet houden." Zijn vervanger in Madrid is normaliter zijn concurrent Ayase Ueda, die hij net als Danilo vorig seizoen het beste gunt.

"Ja, dat meent hij echt", vertelt de Mexicaanse journalist Daniel Reyes. "Hij heeft de concurrentie hard nodig om beter te worden. De positieve opmerkingen over de andere spitsen zij oprecht. Hij doet het niet om een beter imago te krijgen."

Fel over gestaakte Klassieker

"Santi is een lieve jongen. Hij gelooft heel erg in God en leeft volgens de normen en waarden die bij het geloof passen. Als hij na de Klassieker zegt dat hij hoopt dat Ajax snel uit de crisis komt, meent hij dat. Dat doet hij niet voor publiciteit."

Wel is Giménez fel als het over de gestaakte Klassieker gaat. "Heel raar. Het is een schande dat de wedstrijd is gestaakt. Als spelers kwamen wij om ons werk te doen en dat het door externe factoren later moet worden uitgespeeld, is een schande."

De drie goals van Feyenoord-spits Giménez tegen Ajax

"Maar het is opgelost, zoals het hoort op het veld. En we hebben gewonnen. Ik ben blij met mijn drie doelpunten, maar vooral met de overwinning." Giménez bracht zijn totaal daarmee op liefst negen goals in zes eredivisiewedstrijden.

Slot maakt verschil

Hoe anders was dat een jaar geleden. Toen zat hij nog in een concurrentiestrijd met Danilo en liet hij nog maar sporadisch zijn kwaliteiten zien. Het kan snel gaan in een voetbalcarrière, zeker wanneer jouw trainer Arne Slot is.

"Slot is heel belangrijk voor hem", vertelt Reyes, die Giménez ook op persoonlijk vlak goed kent. "Niemand in Mexico had verwacht dat hij nu al zo goed zou zijn. Mensen vroegen zich een jaar geleden af of hij Feyenoord wel aankon."

"In Mexico zat hij bij een onrustige club, Cruz Azul, met veel verschillende trainers. Hij had daar geen Arne Slot. Nu wordt hij goed gecoacht. Hij weet wat er van hem wordt verwacht. In Mexico speelde hij op instinct en nu meer op tactiek. Dan zie je wat een verschil een coach kan maken."

Popster in Mexico

Giménez zelf vindt dat het allemaal nog beter kan. "Het draait niet alleen om doelpunten, maar ook om goed spelen. Ik voel me goed, maar ik kan nog veel meer brengen." Toch zijn het vooral die doelpunten waar ze ook in Mexico op letten.

Giménez na zijn winnende goal in de Gold Cup-finale

"Zijn belangrijkste was de winnende treffer in de finale van de Gold Cup", vertelt Reyes. "Giménez was al populair in Mexico, maar dat is door die goal flink toegenomen. Het was voor Mexico ook heel belangrijk dat ze de Gold Cup zouden winnen."

"Momenteel is Santi de meest populaire speler in Mexico. Hij is een popster. Veel spelers zijn arrogant, maar Santi is dat niet. De mensen waarderen dat. In Mexico kan hij niet meer normaal over straat. Er zijn te veel mensen die iets van hem willen. En die zijn wat opdringeriger dan in Rotterdam."

Nog een jaar Feyenoord

"Giménez geniet van het leven in Rotterdam. Hij heeft zich snel aangepast. Zijn vader was profvoetballer, dus hij heeft in verschillende steden gewoond. Hij weet precies hoe hij zich aan moet passen. Hij onderneemt ook graag dingen met zijn vriendin. Die neemt hem op sleeptouw."

Aanpassen aan een nieuwe stad, het zou zomaar komende winter of zomer weer moeten gebeuren. De interesse voor Giménez neemt steeds grotere vormen aan. "Hij is heel ambitieus en wil naar de absolute top", vertelt Reyes.

Afgelopen zomer heeft een aantal clubs geïnformeerd, maar Santi en zijn entourage vonden toen dat hij nog bij Feyenoord moest blijven. Een jaar in de basis en de zekerheid van speelminuten in de Champions League."

De rest gaat vanzelf

"Hij vertrouwt op zijn zaakwaarnemer en zijn vader. Als iets heel concreet is, dan hoort hij het. Anders weet hij dat hij zich op Feyenoord kan richten. Het is ook niet de bedoeling dat hij in januari vertrekt, maar als er een enorme club komt met 'crazy money' zegt niemand nee."

En Giménez zelf? Die wordt niet nerveus van een scout meer of minder op de tribune. "Nee, want ik doe wat ik leuk vind. Ik geef alles op het veld en probeer plezier te hebben. De rest gaat dan vanzelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl