NOS Nieuws

Wekdienst 30/9: Meerdere politieke congressen • Verkiezingen Slowakije

Goedemorgen! Verschillende politieke partijen hebben vandaag verkiezingscongressen en algemene ledenvergaderingen. Hier bespreken de leden van de partijen de aankomende verkiezingen op 22 november. En bij de blokkade van de A12 krijgt Extinction Rebellion mogelijk steun van Duitse medestanders.

Eerst het weer: vandaag wisselen zonnige momenten en stapelwolken elkaar af. Bij een hooguit matige zuidwestenwind wordt het 18 tot maximaal 20 graden. De komende dagen blijft het rustig en overwegend droog herfstweer. Het blijft warm met maxima tussen 19 en 25 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar aan het spoor gewerkt wordt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De ChristenUnie en Bij1 houden beide een verkiezingscongres. De leden gaan in vergadering over de kieslijst en het verkiezingsprogramma. Ook Forum voor Democratie en 50Plus hebben bijeenkomsten.
  • Bij de dagelijkse blokkade van de snelweg A12 in Den Haag krijgt Extinction Rebellion mogelijk steun van Duitse medestanders.
  • De verkiezingen zijn begonnen in Slowakije. De Slowaken kunnen kiezen tussen twee uitersten. De pro-Russische SMER-SD van oud-premier Robert Fico en de liberale PS gaan aan kop in de peilingen.
  • Vandaag is het de laatste kans voor Republikeinen en Democraten om het eens te worden over een nieuwe overheidsbegroting. Lukt het niet, dan gaan veel overheidsdiensten voorlopig dicht.

Wat heb je gemist?

Renée Soutendijk heeft het Gouden Kalf gewonnen voor beste hoofdrol in een speelfilm voor haar rol in Sweet Dreams. De film won ook de belangrijkste prijs: het Gouden Kalf voor beste film. De film, waarmee dit jaar het Nederlands Film Festival werd geopend, evenaarde met zes prijzen het recordaantal van Brimstone uit 2017.

De satirische film Sweet Dreams vertelt het verhaal van de familie van een Nederlandse suikerfabrikant op een afgelegen Indonesisch eiland in de nadagen van het koloniale tijdperk.

Het is de tweede keer dat de 66-jarige Soutendijk de prestigieuze filmprijs mee naar huis mag nemen. In 1985 won ze de Gouden Kalf als oeuvreprijs.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op honderden plekken in het land worden schapen dood aangetroffen door blauwtong. Een oplossing voor het virus is er nog niet. Deze schapenfokker in Oosterwolde (Gelderland) is al achttien schapen verloren.

Blauwtongvirus grijpt om zich heen

Mooi weekend!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl