De Risico na het ongeluk
NOS Nieuws

OM vervolgt schipper uit Harlingen na dood scholiere door afgebroken giek

Een 49-jarige schipper uit Harlingen wordt strafrechtelijk vervolgd voor de dood van een 12-jarige scholiere, zomer vorig jaar. Het meisje overleed doordat de giek van het zeilschip Risico afbrak en op haar terechtkwam. Het fatale ongeluk gebeurde tijdens een schoolreisje van een klas uit Den Haag op de Waddenzee.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de schipper van dood door schuld. "Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat de giek van het schip niet goed is onderhouden en niet op tijd vervangen is" aldus het OM.

Onlangs concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de giek brak als gevolg van houtrot. De ouders van de 12-jarige Tara stellen de rederij aansprakelijk. Met het overlijden van Tara is een 'point of no return' bereikt, vinden de ouders.

Houtrot

De Risico is onderdeel van de historische bruine vloot. Daarmee worden de 400 traditionele zeilschepen bedoeld die gebruikt worden voor dagtochten en schoolreizen.

In 2022 gebeurde aan boord van twee van deze historische zeilschepen, de Risico en de Wilhelmina, een dodelijk ongeval. Ook op de Wilhelmina werd de giek een van de opvarenden fataal. In dit geval kwam de giek terecht op twee passagiers. Een 79-jarige man overleed en een 60-jarige vrouw raakte zwaargewond.

De 65-jarige schipper van de Wilhelmina moet zich binnenkort verantwoorden voor de kantonrechter in Leeuwarden. De vrouw uit Harlingen wordt verweten dat de twee uiteindes van de kraanlijn van het grootzeil dusdanig los zaten, dat daardoor de giek naar beneden kwam.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de twee ongevallen bij de Bruine Vloot onderzocht, stelde onlangs dat er nog onvoldoende toezicht is op de veiligheid aan boord van schepen van de historische bruine vloot. Dat komt door gebrek aan kennis bij de toezichthoudende instanties.

In 2016 overleden drie Duitse toeristen op eenzelfde soort schip in de buurt van Harlingen door een afbrekende mast. In 2019 overkwam een medewerker op een werf in Zaandam hetzelfde. In alle gevallen was houtrot de oorzaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl