Een slachtoffer van de aanslag wordt behandeld in een lokaal ziekenhuis in Baluchistan
NOS NieuwsAangepast

Minstens 57 doden bij aanslagen in Pakistan

Bij een bomaanslag op een religieuze ceremonie in het zuidwesten van Pakistan zijn zeker 57 doden gevallen, zo melden de lokale politie en bestuurders. Minstens vijftig mensen raakten gewond. De bom ontplofte vlak bij een moskee in Mastung, in de provincie Baluchistan. Daar werd de geboortedag gevierd van de islamitische profeet Mohammed.

Kort daarna was er een explosie in een moskee in Hangu, in de naastgelegen provincie Khyber-Pakhtunkhwa. Die moskee ligt op het terrein van een politiepost en werd vooral bezocht door politiepersoneel. Tenminste vijf mensen kwamen om, vijf mensen raakten gewond. Tientallen mensen werden daarnaast bedolven onder de brokstukken van het ingestorte dak.

Wie er achter de aanslagen zit en of er een verband is, is nog niet bekend. Onder de doden in Mastung is de lokale politiechef Mohammad Nawaz. Volgens een lokale politiewoordvoerder gaat het om een zelfmoordaanslag, waarbij de dader zijn bomgordel liet ontploffen vlak bij de auto van Nawaz.

Dit zijn beelden van de plek na de eerste aanslag:

Veel doden bij aanslag Pakistan

Eerder deze maand werd in hetzelfde stadje een bijeenkomst van de politieke partij Jamiat Ulema-i-Islam-Fazl (JUI-F) getroffen door een bomaanslag, waarbij minstens elf mensen gewond raakten.

Baluchistan wordt al jarenlang geregeld getroffen door aanslagen. Regelmatig worden die opgeëist door de lokale tak van Islamitische Staat, of door nationalisten uit de provincie die een grotere autonomie eisen voor de provincie, en een groter aandeel in de opbrengsten uit gaswinning in de provincie.

Ook Tehreek-e-Taliban, de Pakistaanse tak van de Taliban, valt regelmatig politie- en legerfunctionarissen aan. Deze groep heeft laten weten niets met de aanslag van vandaag te maken te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl