NOS NieuwsAangepast

Festivals doen aan regenmanagement

Als het om het weer gaat, laten festivals niks meer aan het toeval over. De meeste festivals hebben een weerbedrijf of weerman in dienst die continu in de gaten houdt hoe het weer zich ontwikkeld. En dat lijkt komend weekend ook wel nodig, want er wordt veel regen voorspeld. Weerbedrijf Weeronline/Meteovista zegt steeds meer aan 'weerbewaking' te doen in opdracht van festivals. "Door aansprakelijkheid huren steeds meer organisaties een weerbureau in", aldus een woordvoerder.

Het weer is een belangrijke factor voor festivals. In Zevenaar is al een 'slachtoffer' gevallen van het slechte weer. Het A12 Classic Rock Festival gaat niet door "vanwege het noodweer van gisteren en de weersverwachting voor de festivaldag zaterdag 18 juni", laat de organisatie weten.

Concert at Sea (Brouwersdam) en Festival Mundial (Tilburg) doen actief aan 'regenmanagement'. Beide festivals worden komend weekend gehouden en hebben speciale weermensen in dienst. Concert at Sea heeft weerman Jules Geirnaerdt. Hij is meteoroloog en zit permanent op het festival. Directeur Lesley Grieten van Concert at Sea vindt dat het niet genoeg om af te gaan op Buienradar en teletekst. "We zitten hier dichtbij zee. Voor je het weet staat de wind toch weer net even anders en blijkt het mee te vallen. Maar dan heb je iedereen al wel gewaarschuwd."

Regen in 2007 Bij meerdere festivals is het in het verleden al eens mis gegaan door regen. Bij Concert at Sea ook, in 2007. Het festival zelf verliep toen prima met 55.000 bezoekers, maar na afloop begon het hevig te regenen. Het duurde vaak lang voordat de bussen naar de parkeerterreinen reden, wat voor veel irritatie zorgde. Duizenden mensen besloten dan maar te lopen. Alsof dat nog niet genoeg was, kwamen honderden auto's vast te zitten in de modder. Sommige bezoekers konden pas de ochtend na het festival weg komen.

Nu gaat het dus anders. De weerman houdt in de gaten hoe het zit met het weer en bezoekers worden via schermen geïnformeerd. "We laten weten of een bui bijvoorbeeld maar een kwartiertje duurt", aldus de directeur. Daarnaast zijn er allerlei noodscenario's. Als de nood echt aan de man is, worden de pendelbussen bijvoorbeeld op de dijk gezet en kunnen mensen daarin schuilen. Op de parkeerterreinen liggen nu platen zodat het niet modderig wordt.

Festival Mundial Ook Festival Mundial heeft een eigen weerdienst. Ze hebben het bedrijf MeteoVista in de arm genomen die regelmatig specifieke updates geeft. Het festival in Tilburg houdt serieus rekening met een flink verregend weekend. Ze hebben al besloten dat het nummer 'We come together, no matter the weather' van Goldfish om te dopen tot lijflied. Afhankelijk van de waarschuwingen van Meteovista kunnen ze tenten/vlaggen omlaag halen (bij wind) of eventueel ontruimen bij onweer.

Meteoconsult in Wageningen heeft veel evenementen als klant, zoals de TT in Assen en de Ronde van Texel. De begeleiding van de evenementen begint volgens een woordvoerder al een week van tevoren met dagelijkse updates en persoonlijk contact met een meteoroloog. En op de dag zelf houden ze het constant in de gaten.

Door: Arno

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl