De Duitse minister van Binnenlandse Zaken op een persconferentie over de aangekondigde grenscontroles.
NOS NieuwsAangepast

Duitsland voert extra grenscontroles uit langs grens met Polen en Tsjechië

Duitsland voert deze week nieuwe grenscontroles in bij de grenzen met Polen en Tsjechië vanwege het snel toegenomen aantal migranten dit jaar.

Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Faeser bekendgemaakt. De minister benadrukte dat het niet gaat om permanente grenscontroles, maar om flexibele patrouilles. Voor permanente grenscontroles is toestemming van de Europese Unie nodig.

De minister wil op dit moment geen voorstel voor grensposten indienen bij de EU. Dat was de sociaaldemocraat door de christendemocraten gevraagd. Wel benadrukte ze het belang van de Europese buitengrenzen. Als de buitengrenzen van de Europese Unie niet beter worden bewaakt, lopen de "open grenzen" binnen de EU gevaar, volgens Faeser.

Hoeveel extra grenswachten er nodig zijn voor de nieuwe grenscontroles zei Faeser niet. De minister van Financiën Lindner schrijft op X dat zijn ministerie het plan steunt door 500 extra douanebeambten in te zetten, zodat de nieuwe grenscontroles snel uitgevoerd kunnen worden.

Opvangcapaciteit

Duitse gemeenten gaven eerder dit jaar aan bezorgd te zijn over het stijgende aantal asielzoekers. Vooral het gebrek aan opvangcapaciteit vormt een probleem volgens de gemeenten.

Na de Russische invasie van Oekraïne vluchtten ruim een miljoen Oekraïners naar Duitsland. Ook het aantal immigranten dat via de Middellandse Zee Europa bereikt, uit landen als Afghanistan, Syrië, Eritrea en Turkije, nam toe.

Op die laatste groep richten de nieuwe grenscontroles zich. Al kunnen migranten ook met de extra grenscontroles nog steeds asiel aanvragen bij de grens met Duitsland, ook zonder de juiste papieren. Mensen terugsturen aan de grens mag niet.

Smokkelaars

De nieuwe maatregel is er daarom vooral op gericht mensensmokkel tegen te gaan, zei de minister, omdat volgens haar op die manier een kwart van de migranten aankomen in Duitsland.

Gisteren ontdekte de Duitse politie bij invallen in vijf Duitse deelstaten meerdere Syriërs die vermoedelijk illegaal Duitsland in zijn gesmokkeld.

Doordat de nieuwe grenspatrouilles op verschillende plaatsen en verschillende tijden zullen plaatsvinden, hoopt de minister te voorkomen dat smokkelaars Duitsland bereiken.

Morgen vergaderen de ministers van Binnenlandse Zaken van EU-landen in Brussel over de hervormingen van het Europese asielsysteem. Op de agenda staat ook "de samenwerking met externe partners" om de migratiedruk op de EU te beheersen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl