De familie Chabot
NOS Nieuws

Familie Chabot schrijft Boekenweekgeschenk, thema 'Bij ons in de familie'

Het Boekenweekgeschenk 2024 wordt niet door één auteur geschreven, maar door een heel gezin. Alle leden van de familie Chabot - vader en moeder Bart en Yolanda en de vier zonen Sebastiaan, Maurits, Splinter en Storm - leveren een bijdrage. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekendgemaakt. Het Boekenweekthema is komend jaar 'Bij ons in de familie'.

Bart Chabot: "We hebben vaker de vraag gekregen als familie samen iets te maken, maar daar hebben we altijd nee op gezegd. Maar tegen het zinderende en unieke plan om samen de Boekenweek kleur te geven, konden we simpelweg geen nee zeggen. Het is de grootste en hoogste eer. En het was zo'n feest om samen te schrijven."

Het Boekenweekgeschenk krijgt de titel Gezinsverpakking. Bart Chabot en zijn zonen Sebastiaan, Maurits en Splinter hebben al eerder boeken geschreven. Voor moeder Yolanda en jongste zoon Storm is het hun debuut.

Geen Boekenweekessay

Ook de stichting reageert verheugd. "Ik ben ontzettend trots dat de - letterlijk - grootste schrijversfamilie van Nederland voor de 89ste Boekenweek met elkaar het geschenk schrijft", zegt CPNB-directeur Eveline Aendekerk. "Een betere fit met het thema 'Bij ons in de familie' is er wat mij betreft niet. De liefde voor lezen en boeken spat er bij de Chabotten van af en precies die liefde vieren we traditiegetrouw tijdens de Boekenweek."

Niet alleen de keuze voor een heel gezin is nieuw in de geschiedenis van de Boekenweek. Ook is er komend jaar voor het eerst sinds 1987 geen Boekenweekessay.

In plaats daarvan is nu gekozen voor een poëziebundel, getiteld Ooievaarsblues, ook van de hand van Bart Chabot. Deze bundel bevat zowel oud als nieuw werk van de Haagse schrijver en dichter.

Stichting CPNB noemt familie en het gezinsleven "een onontkoombaar en centraal thema in de gedichten van Bart Chabot". Voorafgaand aan de Boekenweek wordt nog een Boekenweekgedicht onthuld.

  • Stichting CPNB
    De omslag van het Boekenweekgeschenk 'Gezinsverpakking', ontworpen door Marlene Dumas
  • Stichting CPNB
    De omslag van poëziebundel 'Ooievaarsblues', ontworpen door Anton Corbijn

In de favoriete Scheveningse strandtent van het gezin werden - anders dan anders - alvast de omslagen van het Boekenweekgeschenk en de thema-uitgave onthuld. Zo maakt kunstenares Marlene Dumas op verzoek van Bart Chabot een portret van Chabots overleden hond Bril voor het geschenk. Fotograaf en grafisch ontwerper Anton Corbijn maakte het omslag van de poëziebundel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl