Dafne Schippers werd in 2015 wereldkampioen op de 200 meter sprint in Beijing
NOS Sport

Tweevoudig wereldkampioen Schippers stopt: 'Het is een reis geweest zonder spijt'

Dafne Schippers beëindigt per direct haar atletiek-carrière. Dat maakte ze via Instagram bekend. De houdster van het Europees record en tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter kampte de laatste jaren met rugproblemen.

"Als atleet weet je altijd dat deze dag zal komen, dat op een gegeven moment je carrière een moment in de tijd zal zijn: een verzameling herinneringen en hopelijk medailles", deelde ze op social media. "Het is een reis geweest zonder spijt."

De mooiste titels van Schippers

De 31-jarige Schippers begon haar carrière als meerkampster en veroverde in 2013 WK-brons op de zevenkamp, maar maakte vooral furore als sprintster. Op zowel de 100 als de 200 meter werd ze in 2014 Europees kampioen. Uiteindelijk boekte ze op de 200 meter haar grootste successen.

In 2015 en 2017 werd ze wereldkampioene. Tussen haar twee wereldtitels in pakte ze ook nog zilver bij de Olympische Spelen van Rio in 2016.

Vorige maand zei Schippers zich nog te willen kwalificeren voor de Spelen van Parijs in 2024. Daar komt ze nu dus van terug.

'Blij voor haar'

Haar voormalige trainer Bart Bennema was niet verrast dat Schippers haar atletiekcarrière beëindigt, maar droevig is het wel. "Zo'n bericht krijg je liever niet. Want helaas zit daar ook een blessureverhaal aan vast."

Hij was tien jaar lang de coach van Schippers en wist de Utrechtse atlete te transformeren van een meerkampster in een topsprintster. "Ze heeft echt iets gedaan wat we voor onmogelijk hielden. Twee wereldtitels achter elkaar is echt uniek."

Bennema noemt haar een groot voorbeeld. "Ze was zo snel. Ze heeft atletiek op de kaart gezet."

Oud-atleet Gregory Sedoc

Dat beaamt Gregory Sedoc, zelf oud-Europees indoorkampioen op de 60 meter horden en atletiek-analist bij de NOS. "Dafne had nooit kunnen bedenken dat ze in de atletiek wereldberoemd zou worden. Haar 21,63 op de 200 meter bij de WK in Peking staat iedereen nog bij."

Haar grootsheid zag je bij wedstrijden. "Iedereen keek tegen haar op door wat ze gepresteerd heeft. We hebben in de atletiek bijna niemand gehad met die status. Ze had een wereldstatus."

Dat kwam door twee dingen, zegt hij. "Ze viel natuurlijk op door haar geweldige lopen. Maar ze was ook een wit meisje op een onderdeel wat niet het domein was van witte Europese sprintsters."

Is Schippers de grootste sportvrouw van Nederland in deze eeuw? Sedoc: "Voor mij wel. Wat zij heeft gepresteerd, kijk de lijst maar na, is bizar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl