PrEP-pillen bestaan onder meer uit hiv-virusremmers
NOS Nieuws

Kabinet breidt vanaf volgende zomer toegang tot hiv-preventiepil uit

Wie een verhoogde kans heeft om het aidsvirus hiv op te lopen, kan vanaf volgende zomer PrEP-pillen krijgen. Dat schrijft demissionair zorgminister Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel loopt er alleen een pilot waarin de preventiepil voor twee groepen beschikbaar is gesteld: mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv.

Wie niet tot een zogenoemde hoog-risicogroep behoort maar wel seks heeft met mensen uit die groep, kan vanaf augustus 2024 ook terecht voor PrEP-zorg. Het gaat bijvoorbeeld om mensen uit landen waar hiv veel voorkomt. Bij de uitbreiding van de PrEP-zorgv voor die groepen hoort ook dat zij periodieke consulten bij een arts krijgen. Kuipers verwacht dat een beperkt aantal mensen daarvan gebruik gaat maken.

Om de uitbreiding mogelijk te maken wordt jaarlijks één miljoen euro extra uitgetrokken door het kabinet. Tegelijkertijd wil Kuipers de eigen bijdrage voor PrEP-gebruikers verhogen. Nu betalen gebruikers een eigen bijdrage van 7,50 euro per maand voor dertig pillen. Kuipers verwacht dat dit bedrag in de toekomst uitkomt op ongeveer 30 euro. Hij schrijft dat ervoor is gekozen om iedereen zelf het volle bedrag te laten betalen, zodat er meer geld overblijft voor PrEP-zorg voor een grotere groep.

Bijna geen

Tegen persbureau ANP zegt Aidsfonds Soa Aids Nederland blij te zijn met de verruiming. Wel maakt de belangenvereniging zich zorgen over de toenemende kosten. Voor het grootste deel van de gebruikers zullen die nu geen obstakel zijn, zo erkent een woordvoerder, maar in de toekomst kan dat veranderen, bijvoorbeeld wanneer goedkopere varianten van de preventiepil tijdelijk niet beschikbaar zijn door een grotere vraag.

In de Kamerbrief schrijft Kuipers dat uit onderzoek is gebleken dat PrEP een belangrijke rol speelt bij het tegengaan van hiv in Nederland. Volgens hem is het middel bovendien kosteneffectief, omdat de behandelkosten er over de gehele linie door omlaag gaan.

Eerder vandaag werd bekend dat het aantal nieuwe besmettingen met hiv in Amsterdam de laatste jaren sterk is gedaald. De GGD wijst hiervoor nadrukkelijk naar de preventiepil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl