Mathieu van der Poel in Parijs
NOS Wielrennen

Olympische inhaalrace geen optie, ziet Van der Poel bij verkenning: 'Moet vooraan staan'

Mathieu van der Poel moet nog flink puzzelen om volgend jaar kans te maken op olympisch goud op de mountainbike. Tijdens een wedstrijd op het parcours waar volgend jaar om de olympische medailles wordt gestreden, heeft hij zich zondag niet kunnen mengen in de strijd om de zege.

Op het zogenoemde testevent kregen mountainbikers de kans drie dagen kennis te maken met het parcours op en rond Colline d'Élancourt, een voormalige vuilnisbelt waarop nu gesport kan worden.

De Nederlander moest vanwege zijn ontbrekende ranking - hij verdiende dit seizoen nog geen UCI-punten op de mountainbike, omdat hij geen races uitreed - als 43ste en laatste van start. Een knappe maar ook veel kracht vergende inhaalrace bracht hem tot plek acht, waarna hij weer terugviel en uiteindelijk als 28ste finishte.

Punten sprokkelen

Achteraan starten is volgend jaar dus geen optie voor Van der Poel als hij voor olympisch goud in aanmerking wil komen. En dat betekent dat hij komend seizoen punten zal moeten sprokkelen om zo een goede startpositie te veroveren. "Als je kampioen wil worden, moet je echt wel vooraan staan."

Van der Poel verkent olympisch mountainbikeparcours: 'Gaat nog een flinke puzzel worden'

Het belooft dus een druk jaar te gaan worden voor de alleskunner op de fiets. Hij wil namelijk ook de Tour de France en de olympische wegwedstrijd rijden. "Ik wil het wel, maar de puzzel moet ook passen", hield de ambitieuze Van der Poel nog wel een slag om de arm.

Over het parcours waren de meningen verdeeld. Zo toonde wereld- en olympisch kampioen Tom Pidcock zich niet zo in zijn nopjes met het speciaal voor de Spelen aangelegde rondje op de kunstmatige berg. "Het is jammer dat er zo veel gravel is. Er zijn weinig natuurlijke gedeelten overgebleven."

Van der Poel, die het testevent verkoos boven de EK op de VAM-berg, was positiever gestemd. "Ze hebben er iets moois van gemaakt. Ik ben er ook wel blij mee. De klimmen zijn goed te doen en het is een snel rijdend parcours. Het is alleen inderdaad wel glad op sommige stukken met het grind."

Terpstra zesde

Ook de vrouwen reden een wedstrijd op het olympische parcours. Daarbij was Anne Terpstra de beste Nederlandse met de zesde plaats. Puck Pieterse, vorige maand derde op de WK in Schotland, finishte als negende.

Bondscoach Gerben de Knegt zei vooraf al het resultaat van ondergeschikt belang te vinden. "Het gaat er vooral om dat de sporters een inschatting kunnen maken van de zwaarte van de klimmen en zelf ervaren hoe technisch bepaalde passages zijn. Zo kun je in de aanloop naar de Olympische Spelen nog bepaalde skills bijschaven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl