Scholieren in het Spaanse Sevilla
NOS Nieuws

Met AI gemaakte naaktfoto's van tientallen meisjes uit Spaans dorp verspreid

Van een groot aantal meisjes uit het Spaanse dorp Almendralejo zijn naaktfoto's verspreid op sociale media, die zijn gegenereerd met kunstmatige intelligentie.

Zeker twintig meisjes tussen 11 en 17 jaar oud zijn slachtoffer geworden. De AI-foto's zijn gebaseerd op foto's waarop ze wel kleding aan hadden die de meisjes zelf op hun sociale media-accounts hadden geplaatst. Ze zouden deze zomer gegenereerd zijn.

De politie doet onderzoek naar de zaak. Er zouden zeker elf jongens uit de omgeving van het dorp betrokken zijn bij het maken of het verspreiden van de foto's via WhatsApp en Telegram. De jongens zijn tussen de 12 en 14 jaar oud. Een van de meisjes zou zijn afgeperst met de foto's.

'Vertel het jullie moeders'

Spaanse media pakten het groot op toen de moeder van een de meisjes, de gynaecoloog Miriam Al Adib, in een video de zaak aankaartte. Al Adib, die een groot bereik op sociale media heeft, noemt het verspreiden van de foto's "barbaars" en een "zeer ernstige misdaad".

"Meiden, wees niet bang om dit soort daden te melden, vertel het aan jullie moeders", zegt ze. Haar video, die ze een week geleden plaatste, is bijna 185.000 keer bekeken. Tegen de BBC zegt ze van over de hele wereld reacties te krijgen van vrouwen die hier mee te maken hebben.

Impact op meisjes

Ook een andere moeder uit het dorp, dat in het zuidwesten van Spanje ligt, deed haar verhaal tegen de BBC. "Een van mijn dochters kwam uit school en zei: 'Mam, er gaan topless foto's van mij rond'". Het 14-jarige meisje vertelde dat het om nepfoto's ging en dat ook andere meisjes uit haar klas slachtoffer waren geworden.

Volgens de moeder kan haar dochter goed met de situatie omgaan, maar zijn er ook meisjes die zich niet meer in het openbaar durven te vertonen, "en hun huis niet meer uitkomen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl