Kosovaarse agenten houden de plek van de aanval in de gaten na de moord op een agent
NOS NieuwsAangepast

Agent in Kosovo vermoord bij aanval door gewapende groep

In het noorden van Kosovo is een agent gedood bij een aanval door wat de Kosovaarse regering omschrijft als zwaarbewapende mensen. Er is ook een agent gewond geraakt. Over de toedracht is nog veel onduidelijk.

De aanvallers zouden in Banjska, ruim 50 kilometer ten noorden van hoofdstad Pristina, het vuur hebben geopend op een politiepost. De agenten zouden vanuit verschillende kanten zijn beschoten en er zouden ook handgranaten zijn gegooid.

De Kosovaarse premier Kurti spreekt van een "terroristische aanval" en zegt dat Servië erachter zit. "De georganiseerde misdaad, die politiek, financieel en logistiek wordt gesteund door Belgrado, valt onze staat aan", schrijft hij op Facebook.

De agent die gewond is geraakt, is in het ziekenhuis behandeld aan zijn arm. Kurti heeft hem bezocht en zegt dat er met succes een granaatscherf is verwijderd.

Vlam in de pan

In mei dit jaar sloeg in het noorden van Kosovo de vlam even in de pan. Etnische Serviërs kwamen in botsing met de politie en de NAVO-vredesmacht. Tientallen NAVO-militairen en Servische demonstranten raakten toen gewond.

Aanleiding was toen een ruzie over kentekens; Serviërs in Noord-Kosovo moesten hun auto van een Kosovaars kenteken voorzien, maar dat wilden ze niet.

In maart leek de relatie tussen Kosovo en Servië juist weer wat te normaliseren. Na onderhandelingen onder leiding van EU-buitenlandchef Borrell werd toen afgesproken dat etnische Serviërs in Kosovo een vorm van autonomie zouden krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl