Jens van 't Wout baalt
NOS SportAangepast

Drama voor Van 't Wout op eerste dag NK shorttrack: diskwalificatie en valpartij

Jens van 't Wout heeft een waardeloze eerste dag van de NK shorttrack beleefd. Hij won vorig seizoen alle drie de afstanden en was ook nu huizenhoog favoriet in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Maar de 21-jarige schaatser uit Laren bleef op zowel de 1.500 meter (diskwalificatie) als 500 meter (val) met lege handen achter.

Teun Boer profiteerde optimaal en haalde verrassend op beide afstanden de gouden medaille binnen.

Van 't Wout was in de finale van de 1.500 meter oppermachtig en kwam ook als eerste over de streep. Hij dacht zijn derde titel op rij op deze afstand binnen te hebben, maar kreeg wegens een onrechtmatige schouderduw een diskwalificatie aan zijn broek. Kay Huisman schoof daardoor door naar de tweede plaats, Hessel van Berkum pakte het brons.

Sjinkie Knegt ontbrak in de eindstrijd, omdat hij in de halve finales onderuit was gegaan. Hij leek alsnog een plaatsje tussen de finalisten toegewezen te worden, maar dat ging op het laatste moment toch niet door.

Sjinkie Knegt: 'Ben een bondscoach met passie voor de sport gewend'

Tot onvrede van Knegt, die nergens op gerekend had, maar het wel merkwaardig vond dat die toevoeging weer werd geannuleerd. Het stoorde hem bovendien dat bondscoach Niels Kerstholt zich buiten de discussie hield en niet een goed woordje voor hem had gedaan.

Dramatische zaterdag Van 't Wout

Later op de dag kende Van 't Wout opnieuw tegenslag, ditmaal op de 500 meter. Hij schaatste in de halve finales vooraan, maar gleed uit en zag een finaleplaats daardoor aan zich voorbijgaan.

Voor Boer werd de dag juist mooier: ook op de 500 meter was hij de beste. Hij was sneller dan Itzhak de Laat (tweede) en Hugo Bosma (derde). Zondag is er op de 1.000 meter nog enig eerherstel mogelijk voor Van 't Wout.

Bekijk hier de races en reacties:

Xandra Velzeboer werd voor de tweede keer in haar loopbaan Nederlands kampioene op de 1.500 meter. De 22-jarige Velzeboer finishte zaterdagmiddag met grote voorsprong op Yara van Kerkhof en haar zusje Michelle.

Op de 500 meter zegevierde Selma Poutsma voor het eerst in haar carrière. De 24-jarige schaatsster uit Den Haag startte uitstekend en troefde titelverdedigster Xandra Velzeboer af. Poutsma gaf haar koppositie niet meer weg. Velzeboer moet genoegen nemen met het zilver, haar zusje Michelle pakte haar tweede bronzen medaille van de middag.

Geen Schulting

Suzanne Schulting ontbreekt op het ijs in Leeuwarden. De olympisch kampioene nam deze zomer gas terug. Ze hoopt dat ze er bij de EK in Gdansk, de eerste internationale wedstrijd van het seizoen, weer bij zal zijn. "Ik zie dat echt als een proces richting de WK. Als het niet gaat zoals ik wil, moeten ik en jullie daar niet te veel van schrikken. Het WK telt, en daar heb ik nog zes maanden voor."

Bekijk hier de races en reacties:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl