De gevangenis in Turnhout
NOS NieuwsAangepast

Opstand in Belgische gevangenis na woede over telefoonstoring

In een gevangenis in het Belgische Turnhout is gisteravond een opstand uitgebroken. Na een wandeling op het terrein weigerden 75 gedetineerden terug naar hun cellen te gaan. De politie wist de opstandige gevangenen rond 23.15 uur weer naar binnen te brengen.

Volgens de Belgische omroep VRT zouden de gedetineerden boos zijn omdat ze door een telefoonstoring eerder op de dag geen telefoontje konden plegen, waar ze normaal gesproken wel recht op hebben. Daarnaast is er onvrede over een cipierstaking die voor komende maandag en dinsdag gepland staat. De gedetineerden moeten daardoor de hele dag in hun cel blijven.

Waterkanon

Het resulteerde in een grote gevangenisopstand in Turnhout, niet ver van de Nederlandse grens. Volgens een woordvoerder van het Belgische Gevangeniswezen hebben sommige gedetineerden vernielingen aangericht. Er werd onder meer brand gesticht, meldt de VRT. Daarom werd ook de brandweer ingeschakeld.

Speciale interventie-eenheden van de politie kwamen ter plaatse om de gedetineerden één voor één naar hun cellen te leiden. Dat verliep zonder problemen. Drie uur na het begin van de opstand was de rust teruggekeerd. Er stond een waterkanon klaar uit voorzorg, maar dat hoefde niet te worden ingezet. Er is ook niemand gewond geraakt.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldt dat tijdens de opstand een aantal gevangenen tussen de dubbele omheining van de gevangenis terecht was gekomen, maar volgens de krant is er geen serieuze ontsnappingspoging geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl