Giorgio Napolitano
NOS Nieuws

Italiaanse oud-president Napolitano (98) overleden

In Italië is oud-president Giorgio Napolitano overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Rome, 98 jaar oud.

Napolitano was van 2006 tot 2015 het Italiaanse staatshoofd. Hij werd gekozen in een land waarin links en rechts fel tegenover elkaar stonden. Pas in de vierde ronde lukte het hem om de benodigde meerderheid te krijgen.

Napolitano was van oudsher communist. In de Tweede Wereldoorlog vocht hij in het communistische verzet tegen de fascistische dictator Mussolini en tegen Hitler. In 1953 werd hij voor de communistische partij parlementslid.

In de jaren 90 werd de partij omgevormd tot een sociaal-democratische partij. Napolitano werd minister van Binnenlandse Zaken, later Europarlementariër en in 2006, toen hij al 80 jaar was, president.

Doorbreken impasses

Het presidentschap is in Italië een grotendeels ceremoniële functie, maar Napolitano speelde een paar keer een belangrijke rol bij het doorbreken van politieke impasses in het gepolariseerde Italië. Zo wendde hij in 2011 een politieke crisis af door Mario Monti te vragen een regering te vormen, nadat premier Berlusconi zijn ontslag had aangeboden na een rel over de hoge staatsuitgaven.

Napolitano stond op goede voet met het Vaticaan en was een van de weinigen die in 2013 vooraf te horen hadden gekregen dat paus Benedictus zou gaan aftreden.

In datzelfde jaar werd Napolitano herkozen voor een tweede ambtstermijn van zeven jaar. Dat was in Italië nooit eerder gebeurd. Napolitano maakte zijn tweede termijn niet vol. In 2015 trad hij vanwege zijn hoge leeftijd, hij was toen 89, af. Sergio Mattarella volgde hem op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl