NOS Sport

Ook Federer ziet gedevalueerde Laver Cup: 'Ultieme doel blijft Ryder Cup achterna'

Ook Federer ziet gedevalueerde Laver Cup: 'Missen paar grote jongens'

De tennissers uit Europa en de rest van de wereld beginnen vandaag in Vancouver aan een gedevalueerde editie van de Laver Cup. Het toernooi, dat aan zijn zesde aflevering toe is, leunde vorig jaar in Londen nog sterk op het afscheid van Roger Federer.

Rafael Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray behoorden toen tot Team Europa en gaven mede door hun aanwezigheid de Zwitser een groots afscheid. Van die spelers is niemand er dit jaar bij; een nieuwe generatie tennissers moet de Laver Cup proberen te dragen.

Gearriveerde toppers ontbreken

Dat is geen makkelijke opgave, aangezien de jonge supersterren zoals bijvoorbeeld Carlos Alcaraz, Jannik Sinner en Holger Rune er om uiteenlopende redenen ook niet bij zijn.

Daarnaast ontbreken gearriveerde toppers als Danill Medvedev en Stefanos Tsitsipas bij Europa, dat nu Andrej Roeblev en Casper Ruud als bekendste spelers in het team heeft.

"Natuurlijk mis je een paar grote jongens", aldus Federer, die in Vancouver is om de Laver Cup te promoten. "We wisten van tevoren dat Team Europa er dit jaar sowieso anders uit zou gaan zien. Maar dat biedt aan andere spelers de mogelijkheid om zichzelf te laten zien."

Team Wereld is een ploeg vol met vrijwel alleen maar Noord-Amerikanen en heeft in Frances Tiafoe en Ben Shelton, die onlangs nog verrassend de halve finales van de US Open haalde, wel twee showspelers in huis. De Australiër Nick Kyrgios, doorgaans het uithangbord van Team Wereld, is er dan weer niet bij.

Roger Federer in 2022 in Londen bij zijn afscheid

Federer zegt ondertussen van zijn tennispensioen te genieten. "Ik heb het afgelopen jaar veel tijd met de familie kunnen doorbrengen en we hebben veel gereisd. Ik weet nog niet precies wat de toekomst voor mij gaat brengen, omdat ik momenteel met van alles bezig ben", aldus de twintigvoudig grandslamkampioen.

"Ik ben bijvoorbeeld nog steeds ambassadeur van een aantal merken en ik kom zojuist uit New York, waar ik bij de Verenigde Naties ben geweest vanwege mijn foundation. Daarnaast ben ik druk met het ontwerpen van schoenen, tennisrackets en kleding."

De 42-jarige Federer hoopt dat de Laver Cup ooit dezelfde status krijgt zoals de Ryder Cup die in het golf bezit. "Dat is het ultieme doel, dat zou fantastisch zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl