Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel
NOS Nieuws

Van der Burg zoekt met spoed honderden opvangplekken voor asielzoekers

Demissionair staatssecretaris Van der Burg van Justitie heeft dringend opvangplekken voor asielzoekers nodig. In een brief aan de gemeenten dringt hij erop aan om snel plekken beschikbaar te stellen.

Vanaf morgen heeft Van der Burg behoefte aan 450 opvangplekken, waarvan 250 voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's). Vanaf maandag wil hij nog eens 750 plekken, waarvan 300 voor amv's.

Hij benadrukt dat zich dagelijks veel asielzoekers melden bij het centrum in Ter Apel. In september is het aantal altijd het hoogst, maar dit jaar zijn het er volgens Van der Burg bovengemiddeld veel: geregeld meer dan 250 per dag. In de nacht van woensdag op donderdag verbleven 351 alleenstaande minderjarigen in Ter Apel, veel meer dan de bedoeling is.

Liefst niet in hotels

In het uiterste geval moeten asielzoekers worden ondergebracht in bijvoorbeeld hotels, maar Van der Burg wil dat voorkomen. Daarom heeft hij nu acuut extra opvangplekken nodig van de gemeenten.

De staatssecretaris wil uiterlijk morgen horen wat de gemeenten met zijn oproep doen. Hij voegt eraan toe dat ook na volgende week de nood hoog blijft.

Van der Burg doet al tijden pogingen asielzoekers eerlijker over de gemeenten te verdelen. Het is onzeker of zijn 'spreidingswet' het zal halen. De Tweede Kamer behandelt die wet volgende week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl