De Gelderse commissaris John Berends (CDA)
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Onafhankelijk onderzoek naar gedrag Gelderse commissaris van de koning

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de Gelderse commissaris van de koning John Berends. Aanstaande maandag legt hij zijn werk tijdelijk neer.

Fractievoorzitters van de Provinciale Staten hebben gisteravond urenlang vergaderd over de kwestie. Nog onduidelijk is hoe het onderzoek eruit komt te zien. Het komt er op aandringen van Berends zelf.

De CDA'er wordt door anonieme ambtenaren van de provincie Gelderland beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Er wordt onder meer gesproken over schelden, intimideren en schreeuwen. Zelf spreekt hij dat wangedrag tegen.

Vandaag zal Berends nog naar het provinciehuis komen voor een vergadering met het college maar daarna legt hij zijn werkzaamheden neer. Hij doet dit om "alle ruimte te geven voor een gedegen en onafhankelijk onderzoek naar de feiten". Het is nog niet bekend wie zijn taken zal waarnemen.

Algemeen directeur stapt op

Gisteren maakte ook de algemeen directeur van de provincie, Miriam Nienhuis, bekend dat ze opstapt. In een verklaring zegt zij volgens Omroep Gelderland dat "de geluiden van de afgelopen dagen over sociale onveiligheid" haar zwaar vallen.

Advertentie via Ster.nl