Een vrouw kijkt naar huizen die te koop staan
NOS Nieuws

Huizenprijzen weer iets omhoog, dalende trend lijkt gekeerd

De huizenprijzen zijn in augustus opnieuw iets gestegen. Gemiddeld was een huis 0,6 procent duurder dan in juli, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Het was de derde maand op rij dat huizen iets duurder werden.

Daarvoor was er bijna een jaar lang een dalende trend, nadat de huizenprijzen in juli 2022 hadden gepiekt op het hoogste niveau ooit. Een belangrijke reden voor die daling was de stijgende rente, zegt het CBS. Huizenkopers kunnen minder lenen en dat drukte bijna een jaar lang de prijzen.

Nu er al drie maanden geen prijsdaling meer is, lijkt de markt te zijn gestabiliseerd, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen tegen het ANP. "Bij één maand kan je nog zeggen dat er sprake is van een korte onderbreking, maar bij drie lijkt het er wel op dat de prijsdaling achter de rug is."

Minder verkocht

Doordat de prijzen lange tijd zijn gedaald ligt het prijsniveau, ondanks de recente stijgingen, nog altijd een stuk lager dan een jaar geleden. Huizen waren daardoor vorige maand nog altijd bijna 5 procent goedkoper dan in augustus 2022.

Er worden dit jaar minder woningen verkocht dan vorig jaar. In de eerste acht maanden van dit jaar waren het er 115.796, bijna 7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl