Het schilderij 'A Walk in The Woods' van Bob Ross
NOS Nieuws

Allereerste tv-schilderij Bob Ross aangeboden voor 10 miljoen dollar

Het allereerste tv-schilderij van Bob Ross staat te koop voor 9,8 miljoen dollar, omgerekend ruim 9 miljoen euro. De kunstenaar schilderde in de jaren 80 en 90 ruim 400 schilderijen voor zijn televisieserie The Joy of Painting, waarvan het werk A Walk in the Woods, het eerste was.

Het werk hing tot vorig jaar in het huis van een vrijwilliger van publieke omroep PBS, waar de serie werd uitgezonden. De eigenaar van de galerie in Minneapolis die het schilderij nu te koop aanbiedt, erkent dat het een ongelooflijk hoge prijs is. De vraagprijs is vergelijkbaar met wat twee kleine werken van Rembrandt deze zomer op een veiling moesten opleveren.

Maar de eigenaar heeft naar eigen zeggen geen haast met de verkoop en zou het liefst willen dat het doek aan musea wordt uitgeleend zodat veel mensen het kunnen bekijken.

Plamuurmesje

Ross maakte idealistische werken met beekjes, watervallen, bergen en wolken. De kunstenaar probeerde met zijn serie het plezier van schilderen naar de woonkamer te brengen. Vaak lukte het hem in minder dan een half uur zijn schilderijen te voltooien, met niet meer dan een simpele kwast en een plamuurmesje.

In de eerste show benadrukte Ross dat schilderen niet alleen voor pretentieuze mensen hoeft te zijn. Hij moedigde iedereen aan om mee te doen.

Bekijk hier die eerste aflevering:

Ross presenteerde zijn show van 1983 tot 1994, en overleed in 1995 op 52-jarige leeftijd. Hoewel hij meer dan 25 jaar geleden overleed, is hij nog steeds razend populair. De video's op zijn YouTube-kanaal zijn meer dan 600 miljoen keer bekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl