Commissaris van de Koning John Berends bij de ingelaste raadsvergadering afgelopen maandag
NOS NieuwsAangepast

Gelderse commissaris Berends zal taken neerleggen tijdens onderzoek naar wangedrag

De commissaris van de koning in Gelderland, John Berends, zegt dat hij zijn taken tijdelijk zal neerleggen als er een onderzoek wordt ingesteld naar zijn gedrag. Anonieme medewerkers op het provinciehuis beschuldigden de CDA'er vorige week in De Gelderlander van grensoverschrijdend gedrag.

Maandag vroeg Berends (67) in een ingelaste vergadering van de Provinciale Staten om een onafhankelijk onderzoek. De fractievoorzitters wilden eerst alle feiten op een rij hebben, voordat ze tot zo'n onderzoek zouden besluiten. Dat feitenrelaas wilden ze uiterlijk morgen hebben, waarna ze maandag weer bijeen zouden komen om te beslissen over het vervolg.

Door het besluit van Berends is die vergadering vervroegd naar vanavond. Dan wordt waarschijnlijk besloten of dat onderzoek er ook echt komt. De woordvoerder van Berends bevestigt dat hij tot die tijd gewoon aan het werk is.

Berends zegt in een persverklaring "alle ruimte te willen geven voor een gedegen en onafhankelijk onderzoek naar de feiten". Dat onderzoek moet volgens Berends "de dieperliggende achtergronden van de aantijgingen achterhalen". Hij zegt dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken De Jonge snel bekendmaakt wie zijn taken tijdelijk zal waarnemen.

'Schelden en smijten met deuren'

Ambtenaren van de provincie spraken anoniem over woede-uitbarstingen, scheldpartijen en gesmijt met deuren. Ook zouden er fysiek grenzen zijn overschreden en zou er zijn gepest.

Tijdens de ingelaste vergadering afgelopen maandag zei Berends zich niet te herkennen in de beschuldigingen. Wel gaf hij toe dat hij zijn ambtenaren "stevig aanspreekt op de geboden kwaliteit".

Overigens zei Berends toen ook dat hij niet van plan was tijdelijk terug te treden. Hij "voelde" bij de Statenleden dat dat niet nodig was.

Er loopt al wel een onderzoek naar werkdruk en sociale veiligheid bij de provincie. Dat is een "verdiepend" onderzoek, uitgevoerd door een extern bureau. Volgens gedeputeerde Drenth gaat dat over "bepaalde onderdelen" binnen de organisatie.

Berends zegt dat mensen zich blijkbaar niet vrij voelden om hun verhaal te doen:

Commissaris van de Koning John Berends: 'Kan ook wel eens stevig overkomen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl