De Tilburger werd in Spanje opgepakt door de politie
NOS Nieuws

Nederlander vrijgelaten die wekenlang in Spaanse cel vastzat

Een 35-jarige Tilburger die wekenlang vastzat in een Spaanse cel op verdenking van terrorisme is vandaag vrijgelaten. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch (MRWN), die zich de afgelopen weken hardmaakte voor zijn vrijlating.

De Marokkaanse-Nederlander werd op 24 juli in de noordelijke stad Burgos gearresteerd. De man bleek zonder het te weten een inreisverbod te hebben voor Spanje en werd aangehouden nadat hij en zijn vrouw waren ingecheckt in een Spaans hotel. Na zijn arrestatie ontdekte hij dat zijn naam op een internationale signaleringslijst staat.

Vermoedelijk stond de Tilburger ten onrechte op een terreurlijst. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid bevestigde eerder dit jaar al dat er burgers onterecht op zo'n lijst staan, maar dat ze zelf in actie moeten komen om dit op te lossen.

Kort geding tegen staat

Reden genoeg voor MRWN om de Nederlandse staat aan te klagen. In eerste instantie deed de organisatie dat omdat de staat geen actie zou hebben ondernomen om de man vrij te krijgen en daarom nalatig zou zijn geweest.

Ondanks de vrijlating van de Tilburger gaat het kort geding in Den Haag door, stelt MRWN in een persbericht. "De rechtszaak zal morgen gaan over de onjuiste informatie die is verspreid, en de onwil van de staat om de informatie te rectificeren en/of de onschuld aan de Spaanse autoriteiten te verduidelijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl