Vera Pauw
NOS VoetbalAangepast

Ierse routinier Caldwell fileert Pauw: 'Succes ondanks dat zij onze coach was'

De Ierse voetbalvrouwen waren tijdens het recente WK in Australië en Nieuw-Zeeland voor het eerst van de partij op een eindtoernooi, maar dat was beslist niet te danken aan bondscoach Vera Pauw. Tenminste, aldus verdedigster Diane Caldwell, die er zelfs nog een schepje bovenop doet: "Ik denk dat we resultaten boekten ondanks dat Vera onze coach was."

Caldwell speekt haar woorden in de aanloop naar het Nations League-duel met Noord-Ierland van komende zaterdag. Een wedstrijd die de ploeg ingaat zonder Pauw, wier contract na het WK, dat voor Ierland na twee nederlagen en een gelijkspel al na de groepsfase ophield, niet werd verlengd.

De reden daarvoor was een "fundamenteel verschil van inzicht" tussen de Nederlandse trainster en de Ierse voetbalbond, zo had de laatste naar buiten gebracht.

De Ierse verdedigster Diane Caldwell na het WK-duel met Nigeria

De spelers hadden daar in ieder geval niets mee van doen, beweert op haar beurt Katie McCabe, de aanvoerster die tijdens het WK in aanvaring kwam met Pauw tijdens de wedstrijd tegen Nigeria. McCabe drong bij een 0-0 stand aan op wissels, maar Pauw besliste anders. "Zij is niet de coach", verkondigde Pauw na afloop.

Ritssluiting

McCabe plaatste vervolgens op social media een post met een emoji met een ritssluiting over de mond. De 27-jarige speelster van Arsenal laat deze week echter weten spijt te hebben van die actie. "Het was ironisch bedoeld, maar ik had er misschien anders mee om moeten gaan. We hebben erover gesproken, ze heeft ons het beste gewenst. Ik zal altijd dankbaar zijn voor wat Vera aan het Ierse voetbal heeft gegeven."

Bondscoach Vera Pauw van Ierland in gesprek met aanvoerster Katie McCabe

Caldwell laat een ander geluid horen. "Ik denk dat het op veel gebieden beter had gekund", antwoordt de onlangs 35 jaar geworden speelster van FC Zürich als haar gevraagd wordt naar de professionaliteit onder Pauw. "Vanuit mijn positie als behoorlijk ervaren speler denk ik niet dat het voldeed aan de standaard die op internationaal niveau verwacht wordt."

Voorbeelden heeft ze voldoende. "Ik denk dat onze voorbereidingen voor wedstrijden beter hadden gekund: fysieke voorbereiding, analyse van de tegenstander, wedstrijdtactiek voor en tijdens de wedstrijd, wissels, spelsystemen."

Pauw wilde tegenover de NOS niet reageren op de kritiek.

30.000 toeschouwers

Caldwell zegt dat de spelers Pauw, die sinds 2019 bondscoach van de Iersen was, benaderden over een aantal problemen, maar een oplossing uitbleef. Een verklaring waarom de Ierse voetbalsters toch de weg omhoog hebben gevonden, heeft ze wel voorhanden. "Ik denk dat een groep spelers die voorbestemd was om successen te boeken op het juiste moment bij elkaar gekomen is."

De vrouwen zullen zaterdag voor het eerst een wedstrijd afwerken in het grote Aviva Stadium in Dublin, waar zo'n 30.000 toeschouwers verwacht worden. "Het wordt fenomenaal", verheugt Caldwell, die in 2006 haar interlanddebuut maakte, zich al op de ambiance in het stadion, waar onlangs ook de Nederlandse mannen hun EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland afwerkte.

"Toen ik aan mijn internationale carrière begon, zaten er waarschijnlijk alleen maar vrienden en familie en hooguit 400 mensen op de tribunes. Maar we zijn zo veel gegroeid sinds die tijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl