NOS Nieuws

'Doden Kostjantynivka door verdwaalde Oekraïense luchtafweerraket'

De verwoestende explosie op 6 september op een markt in Kostjantynivka in het oosten van Oekraïne werd niet veroorzaakt door een Russische raket, maar door een Buk-raket van de Oekraïense luchtafweer die zijn doel miste en landde in een drukke winkelstraat. Dat stelt The New York Times op basis van eigen onderzoek. Bij de explosie kwamen zeker vijftien mensen om het leven. Er vielen enkele tientallen gewonden.

De Amerikaanse krant baseert zijn conclusie op een analyse waarbij is gekeken naar fragmenten van de raket, schade aan gebouwen en op straat en beelden van satellieten en beveiligingscamera's. Ook is gepraat met ooggetuigen. Daaruit zou blijken dat de drukbezochte markt werd geraakt door een raket die niet van achter de Russische linies is afgevuurd.

Oekraïne doet nog onderzoek

Oekraïne is nog bezig met een onderzoek naar de explosie en wil geen commentaar geven op het stuk in The New York Times. Meteen na de explosies sprak president Zelensky van een terroristische Russische aanval. Internationaal vonden zijn woorden weerklank, ook omdat Oekraïense burgers geregeld doelwit zijn van Russische raketaanvallen waarbij scholen, markten en woningen worden geraakt met als doel het moreel van de Oekraïners te breken.

De Oekraïense regering deelde kort na de explosie beelden uit Kostjantynivka:

Raketexplosie op Oekraïense markt: zeker 15 doden en 20 gewonden

The New York Times heeft met deskundigen gesproken die spreken van een tragisch ongeluk. De Oekraïense luchtafweerraket (9M38) die de markt trof zou vanuit noordwestelijke richting zijn afgevuurd door een Buk-lanceersysteem. Dat die zijn doel miste, kan volgens hen een aantal oorzaken hebben. Mogelijk functioneerde de elektronica in de raket niet goed of is er iets van de raket afgebroken waardoor het geleidingssysteem niet meer werkte.

Over en weer geschoten

In de omgeving van Kostjantynivka werd begin september over en weer geschoten. The New York Times schrijft dat Kostjantynivka een dag voor de explosie door Russische troepen onder vuur was genomen. Enkele minuten voor de raket neerkwam, zou Oekraïne bij de stad Russische posities met artillerie hebben bestookt.

Kostjantynivka ligt zo'n 30 kilometer van Bachmoet. Die stad werd na een lange, bloedige strijd door Rusland ingenomen. Maar inmiddels zijn de Russen er in het defensief gedrongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl