Een Amerikaanse F-35B
NOS Nieuws

Brokstukken gevonden van vermiste Amerikaanse straaljager

Bij de zoektocht naar een vermiste straaljager in de Verenigde Staten hebben zoekteams brokstukken gevonden van het gevechtsvliegtuig. De wrakstukken werden gevonden op het platteland van de zuidelijke staat South Carolina, op zo'n twee uur van de vliegbasis. Het Amerikaanse marinierskorps gaat naar de plek toe om de wrakstukken te bergen.

Het gevechtsvliegtuig van het type F-35B Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter, verdween zondag tijdens een trainingsmissie. De piloot verliet het toestel ter waarde van zo'n 75 miljoen euro met zijn schietstoel en ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis. Over zijn identiteit is niets naar buiten gebracht.

Hoe het ongeluk kon gebeuren is niet duidelijk. Het leger spreekt in een verklaring alleen over "een ongeluk" en dat er onderzoek wordt gedaan. Op het moment dat de piloot het toestel verliet, stond het gevechtsvliegtuig in autopilot-modus. Verder is niet duidelijk hoe het kan dat de Amerikaanse luchtmacht een hypermoderne straaljager als deze heeft kunnen kwijtraken. Het Amerikaanse leger vroeg het publiek eerder om hulp bij de zoektocht.

Verticaal opstijgen en landen

De F-35B Lightning II is een van de drie varianten van het miljarden kostende Joint Strike Fighter-programma, waaraan ook Nederland bijdraagt. De F-35B kan verticaal opstijgen en landen.

Het Nederlandse leger heeft ook F-35's, maar dat gaat om de F-35A. Die kan niet verticaal opstijgen en landen. Het is de bedoeling dat de Nederlandse luchtmacht uiteindelijk 52 van deze toestellen in bezit krijgt. Verder is er nog een F-35-C, die geschikt is voor het gebruik op vliegdekschepen.

Het toestel heeft onder meer hypermoderne 'stealth-technologie', waarmee het toestel veel lastiger te zien is voor radarsystemen van vijanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl