In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Gelderse commissaris van de koning wil onafhankelijk onderzoek naar eigen gedrag

De Gelderse commissaris van de koning John Berends wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan zijn adres. In een artikel in dagblad De Gelderlander van vrijdag schetsen ambtenaren anoniem een beeld van een angstcultuur op het provinciehuis. Tijdens een extra vergadering met fractievoorzitters van de politieke partijen in Gelderland is hier maandagavond over gesproken.

Berends en medewerkers worden door ambtenaren van de provincie beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Collega's spreken van woede-uitbarstingen, scheldpartijen en smijten met deuren. Sommigen geven aan dat er ook fysiek grenzen zijn overschreden en dat er is gepest.

De Gelderse commissaris gaf kort na de publicatie al aan dat hij zich niet in de geschetste beelden herkent. Dat deed hij maandagavond opnieuw. "Ik kan mensen stevig toespreken, maar altijd op de bal en niet op de man. Als een aantal ambtenaren dat anders heeft ervaren, is dat nooit de bedoeling geweest en bied ik daarvoor mijn excuses aan. Maar ik herken mij niet in de beelden", citeert Omroep Gelderland hem.

Commissaris van de Koning John Berends: 'Kan ook wel eens stevig overkomen'

Berends sprak tijdens de vergadering tegen dat negen van de dertien naaste medewerkers van zijn 'kabinet' zouden zijn geconfronteerd met verbaal grensoverschrijdend gedrag. "Dat is onjuist: twee mensen hebben daar last van gehad, maar dat zijn medewerkers buiten het kabinet", zei hij daarover.

De commissaris gaf aan de feiten boven tafel te willen hebben en stelde daarom voor een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de klachten. Of dat onderzoek er komt, moet nog blijken. Ook fracties in de Provinciale Staten willen dat de zaak goed wordt onderzocht.

Advertentie via Ster.nl