Michael Heylen zette Emmen op voorsprong

Emmen en Groningen krabbelen op in eerste divisie, ADO blijft steken op een punt

Degradanten FC Groningen en Emmen hebben na een matig begin van de competitie drie punten gepakt in de eerste divisie. ADO Den Haag miste de kans om naar plek twee te klimmen door gelijk te spelen bij FC Eindhoven.

Groningen revancheerde zich thuis tegen Jong PSV voor de nederlaag van afgelopen vrijdag tegen ADO. De ploeg van Dick Lukkien won met 4-0, die stand was al bij de rust bereikt. Emmen won met 2-0 van Jong Utrecht, het was pas de tweede zege voor de mannen van coach Fred Grim.

Vierklapper voor rust

FC Groningen tankte zelfvertrouwen tegen de beloften van PSV. Isak Dybvik Määttä maakte al vroeg in de wedstrijd zijn eerste treffer voor de club. Dat deed hij op curieuze wijze, zijn lage voorzet viel via de tweede paal binnen. Jong PSV-doelman Kjell Peersman ging niet vrijuit.

Jong PSV kreeg daarna de mogelijkheid wat terug te doen, maar het was spits Kevin van Veen die scoorde. Daarna wisten Paulos Abraham en Radinio Balker ook nog het net te vinden.

Groningen had geen kind aan Jong PSV

Emmen wist na een nederlaag en een gelijkspel weer eens te winnen. Al kwam de club uit Drenthe na een halfuur spelen heel goed weg. Adrian Blake scoorde voor Utrecht, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege vasthouden. Vlak voor rust was het dan toch Emmen dat de leiding nam. Michael Heylen zorgde met een van richting veranderd schot voor een voorsprong.

In de tweede helft verdubbelde Desley Ubbink de score. Hij kreeg de bal van Rui Mendes, die zijn rentree maakte na een lange blessureperiode. De Portugees werd in januari van achteren neergeschopt door PSV'er Mauro Júnior en was sindsdien uit de running.

ADO wint niet

ADO, dat vrijdag nog wist te winnen in de Euroborg, kwam tegen FC Eindhoven op achterstand. Evan Rottier ronde een voorzet van Amevor beheerst af. Henk Veerman zette beide ploegen weer op gelijke hoogte. Het bleef vervolgens bij 1-1. ADO komt daardoor op 11 punten na zes wedstrijden, goed voor een vierde plek op de ranglijst. Roda JC (15 uit 6) blijft koploper, voor VVV en Cambuur (allebei 13 uit 6).

Henk Veerman kopt de 1-1 binnen

De Graafschap meldt zich in de subtop na een 2-1 overwinning op Helmond Sport, Doetinchemmer Basar Önal maakte er twee voor de Superboeren in eigen huis, Alvaro Marin deed wat terug voor de Helmonders. Door de zege stijgt de ploeg van Jan Vreman naar de zevende plaats.

FC Dordrecht won met het kleinst mogelijke verschil van TOP Oss. Ilias Sebaoui was in Oss verantwoordelijk voor de enige treffer. De Dordtenaren zijn nu vier wedstrijden op rij ongeslagen.

Basar Önal maakte er twee

Jong AZ en Jong Ajax maakten er een doelpuntrijk duel van. De Amsterdammers kwamen al snel op voorsprong dankzij een treffer van Gabriel Misehouy. De Jong-ploeg van AZ, met de 30-jarige Hobie Verhulst in het doel, draaide de wedstrijd nog binnen het kwartier om. Denso Kasius en Ernest Poku zorgden in een mum van tijd voor een voorsprong voor de Alkmaarders.

Julian Brandes maakte voor rust nog gelijk voor de beloftenploeg uit Amsterdam, maar ook nu knokte AZ zich terug om vervolgens over de Amsterdamse beloften heen te walsen. Damienus Reverson, Ricuenio Kewal en Kees Smit zorgden voor een 5-2 zege.