Roger Whittaker, links in beeld, proost het glas met collega-zanger Johannes Heesters (foto 2005)
NOS Nieuws

Britse zanger en schlagerheld in Duitsland Roger Whittaker (87) overleden

De Britse zanger Roger Whittaker is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij had een uiteenlopend repertoire, van folk- en popmuziek gezongen in het Frans en Engels tot Duitse schlagers. Whittaker stond ook bekend om zijn fluittalent.

De zanger overleed vorige week in het bijzijn van zijn familie, zo is bekendgemaakt door platenmaatschappij Sony Music. Over de doodsoorzaak is niets gemeld.

Whittaker begon zijn carrière in Groot-Brittannië in de jaren 60. Zijn grootste hit The Last Farewell had hij begin jaren 70. Volgens de biografie op zijn website verkocht Whittaker wereldwijd bijna vijftig miljoen albums. Ook in Nederland had hij enkele top-10-hits.

De laatste decennia was de muzikant met name populair in Duitsland. Bij zijn vele optredens daar kwam steevast Schön war die Zeit langs, de schlagerklassieker die hij in 1990 uitbracht in Duitsland. Het nummer werd nog in datzelfde jaar gecoverd door Corry Konings, onder de titel Mooi was die tijd.

Whittaker heeft ook volledig gefloten nummers uitgebracht. Daaronder waren Mexican Whistler in de jaren 60 en Irish Whistler in de jaren 90.

De artiest kreeg het voor elkaar om met getuite lippen het geluid van tal van fluiten te produceren:

Whittaker werd in 1936 geboren in de hoofdstad van Kenia, Nairobi. Destijds was het Afrikaanse land nog onderdeel van het Britse koloniale rijk. Zijn ouders waren afkomstig uit Staffordshire in Engeland.

De Oost-Afrikaanse muziekcultuur heeft indruk gemaakt op hem, zei hij in zijn biografie. "De geweldige percussie en die wonderbaarlijke, aanstekelijke ritmes hebben een grote rol gespeeld in alles wat ik ooit geschreven of gezongen heb."

Studie zoölogie

Als kind blonk Whittaker al uit in het schoolkoor. Na de middelbare school werd hij opgeroepen voor de dienstplicht. Toen zijn verplichte tijd als militair erop zat, studeerde hij in Groot-Brittannië zoölogie, biochemie en mariene biologie.

Tijdens deze opleiding was hij al zeer actief in de studio. Zijn tweede single Steel Men werd in 1962 opgepikt door landelijke radiostations. Whittaker studeerde af, maar deed weinig met zijn diploma en ging volledig voor zijn muziekcarrière.

In 1967 kwam zijn doorbraak. Whittaker was onderdeel van het Britse team dat het Songfestival van Knokke won, een wedstrijd die destijds even groot was als het Eurovisie Songfestival. Hij zong op het festival in België If I Were a Rich Man en zijn eigen compositie Mexican Whistler. Beide nummers kwamen in de Europese hitlijsten terecht.

In de jaren 70 werd de artiest echt bekend in Groot-Brittannië en in de VS. Dat was te danken aan zijn nummer The Last Farewell. Van deze plaat werden er 11 miljoen verkocht. Maar zijn grootste succes beleefde Whittaker de jaren erna in Duitsland.

Fonetisch 'Duits' zingen

De zanger bracht in totaal 26 Duitstalige albums uit. Hij maakte vele tournees door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Desondanks sprak hij naar eigen zeggen niet de taal. Hij zong de tekst fonetisch in, aldus zijn biografie.

Sinds zijn 78ste stond Whittaker niet meer op het podium. De laatste jaren leefde hij een teruggetrokken bestaan. Whittaker had vijf kinderen met zijn vrouw Natalie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl