Portret van de 25-jarige Morgan Keane die omkwam bij een jachtongeval
NOS Nieuws

Frankrijk gaat beschonken jagers fors beboeten

Wie in Frankrijk gaat jagen en dat in beschonken toestand doet, hangt binnenkort een boete van maximaal 1500 euro boven het hoofd. Bij een herhaalde overtreding wordt dat bedrag hoger, staat in een nieuwe wet.

De wet is onderdeel van een pakket maatregelen waarmee het aantal jachtincidenten in Frankrijk moet worden teruggedrongen. Daarnaast wordt de training voor jagers aangescherpt en komt er een app waarmee wandelaars kunnen bijhouden waar en wanneer er gejaagd wordt in het land. Jagers die bij een ernstig incident betrokken zijn, raken bovendien hun jachtvergunning kwijt.

Voor een flinke groep Fransen is de jacht een belangrijk tijdverdrijf. Een Franse belangenvereniging becijferde eerdat dat in het land ruim een miljoen mensen als jager actief zijn. Zo'n vijf miljoen mensen hebben een vergunning.

Hoewel het aantal jachtongevallen de afgelopen twintig jaar in Frankrijk gestaag is afgenomen, achtte de regering van president Macron aanvullende maatregelen toch nodig. Dat had te maken met de steeds luider klinkende kritiek op de traditie van het jagen.

Kritiek op sociale media

De kritiek is onder meer terug te lezen op Instagram. In 2020 kwam een 25-jarige man, Morgan Keane, om het leven bij een jachtongeval. Hij was hout aan het hakken op zijn eigen terrein toen hij in zijn borstkas werd geraakt. De verantwoordelijke jager verklaarde later dat hij de man had aangezien voor een wild zwijn.

Twee vrienden van Keane vroegen daarop via Instagram aandacht voor de regelgeving rondom het jagen. Met een actie werden vervolgens dusdanig veel handtekeningen verzameld dat de Franse Senaat een onderzoek instelde. Daaruit bleek dat 9 procent van de jagers die betrokken was bij een ongeval, alcohol of drugs had gebruikt. Het onderzoek leidde tot een fel debat in Frankrijk over jagen.

Begin dit jaar constateerde de Franse opiniepeiler IFOP dat bijna 80 procent van de Fransen wil dat de jacht op zondag verboden wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl