Meteoor gezien boven noordelijke provincies: 'Dacht dat het vuurwerk was'
Boven Noord-Nederland was gisteravond een meteoor te zien. De vallende ster werd rond 20.30 uur in onder andere in de stad Groningen, Zuidlaren en Drachten vastgelegd op bewakingscamera's, dashcams en mobiele telefoons.
De meteoor had een fel, blauwgroen licht met een lange staart, zegt een van de waarnemers. Een ander dacht in eerste instantie dat het om vuurwerk ging: "Maar daar ging het veel te snel voor", nuanceert hij.
Bekijk hier beelden van de meteoor:
Andere waarnemers opperden dat het de Nishimura-komeet zou kunnen zijn die langs de aarde trok. Een Japanse amateurastronoom ontdekte die vorige maand toen hij de aarde naderde in zijn baan om de zon.
Sterrenkundige Theo Jurriens ontkracht dat: "Dat is gewoon toeval. Het was gewoon een vallende ster. Een meteoor, zoals je dat ook wel noemt. Let op: geen meteoriet, want zo noem je een meteoor pas als je er op de aarde brokstukken van vindt", zegt hij tegen RTV Noord.
De Nishimura-komeet was volgens Jurriens een stuk lastiger te zien dan de meteoor van gisteravond. "Voor de leek is het heel moeilijk zichtbaar. Die was pas vlak voor zonsopkomst te zien aan de oostelijke hemel".
Geen zoektocht
De kans dat het stuk ruimtepuin wordt teruggevonden, is volgens Joost Hartman van Werkgroep Meteoren zeer klein. "In de afgelopen 200 jaar is pas zes keer een meteoriet in Nederland waargenomen. Dan moet het een uitzonderlijk helder exemplaar zijn geweest. Dat was voor zover ik weet nu niet het geval, dus er is geen aanleiding om nu te zoeken".
De oudste meteoriet van Nederland werd in 1840 in Uden gevonden. Het meest recente exemplaar kwam in 2017 in Broek in Waterland terecht. Die steen van 530 gram sloeg daar een gat in het dak van een schuurtje.