NOS Sport

Records Laros en Ingebrigtsen bij Diamond League-finales, sprintkampioenen geklopt

Niels Laros heeft bij de Diamond League-finale in Eugene het Nederlands record op de mijl verbeterd. Met 3.48,93 dook het 18-jarige toptalent ruim twee seconden onder het twintig jaar oude record van Gert-Jan Liefers. Eerder deze maand dook Laros ook al onder het Nederlands record van Liefers op de incourante 2.000 meter.

Laros werd negende op de mijl in Eugene, op iets meer dan een seconde van plek drie. Jakob Ingebrigtsen won de race in 3.43,75.

Laros loopt Nederlands record op de mijl: 'Ben ver boven verwachtingen uitgestegen'

De Noor had het wereldrecord lang in zijn vizier maar brak wel het Europese record van Steve Cram uit 1985. De Amerikaan Yared Nuguse hoefde slechts 0,27 toe te geven en brak ook het record van zijn continent.

Schilder vierde

Jessica Schilder werd vierde bij het kogelstoten. In Hayward Field, waar Schilder vorig jaar WK-brons veroverde, stootte de Nederlandse 19,88 meter, haar beste prestatie van dit seizoen.

Daarmee haalde ze het podium net niet. De Amerikaanse Chase Ealey verdedigde na de wereldtitel in Boedapest ook met overmacht de eindzege van de Diamond League, op elk onderdeel goed voor 28.000 euro. Met 20,76 meter verbrak Ealey het nationale record dat al sinds 1985 in de boeken stond.

Sprintkoning verslagen

Christian Coleman won op indrukwekkende wijze de 100 meter. De 27-jarige Amerikaan versloeg wereldkampioen Noah Lyles en noteerde 9,83, sneller werd dit seizoen nog niet gelopen.

Sprintkoning geklopt, Schilder vierde bij kogelstoten in Eugene

Lyles won vorige maand in diezelfde tijd de WK-finale in Boedapest, vervolgens liep Coleman ook al zo snel bij de Diamond League-wedstrijden in Xiamen. Lyles greep in het afsluitende finaleweekend naast de hoofdprijs, hij werd tweede achter zijn landgenoot. Ferdinand Omanyala liep net als Lyles 9,85 en werd derde.

Ook de sprintkoningin van Boedapest werd geklopt in Eugene. Shericka Jackson (Jamaica) snelde in een tijd van 10,70 naar de hoofdprijs, voor Ta Lou (Ivoorkust) en Elaine Thompson-Herah (Jamaica). Wereldkampioene Sha'Carri Richardson moest voor eigen publiek genoegen nemen met de vierde plaats.

Op de 400 meter horden werd topfavoriet en wereldkampioen Karsten Warholm verrast door Rai Benjamin. De Amerikaan werd derde in de WK-finale, in Eugene profiteerde hij toen Warholm stil viel. De Noor ging met voorsprong de laatste horde over, maar zijn benen liepen vol en Benjamin snelde hem voorbij. Zijn winnende tijd (46,39) is de snelste van dit jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl