De hand van Jans helpt FC Utrecht aan broodnodige eerste zege dit seizoen

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - FC Utrecht

De spreekwoordelijke hand van Ron Jans heeft FC Utrecht aan de eerste drie punten van het seizoen geholpen. Tegen promovendus Heracles, goed aan het seizoen begonnen met twee zeges in de eerste drie duels, werd een 1-3 zege uit het vuur gesleept.

De invloed van de 64-jarige Jans, die zijn sabbatical al na 92 dagen afbrak om de ontslagen Michael Silberbauer op te volgen, was al voor de wedstrijd zichtbaar. Het elftal telde liefst vijf nieuwe namen in de basis.

In aanvallend opzicht posteerde de nieuwe trainer Mats Seuntjens als diepste spits, geflankeerd door Othmane Boussaid en Ole Romeny, met de opdracht bij balverlies ook mee te verdedigen. Het nieuwe gezicht van FC Utrecht verraste Heracles-trainer John Lammers. "De hele voorbereiding kon zo de prullenbak in", merkte hij droogjes op.

Buitenkant rechts

Waar het in de eerste 360 minuten in vier nederlagen op rij maar eenmaal doel trof, had Utrecht nu slechts vijf minuten nodig voor de eerste goal op het Almelose kunstgras. Een prachtige voorzet van Seuntjens met buitenkant rechts werd bij de tweede paal door Romeny binnengetikt.

Vier minuten later kreeg Seuntjens zelf de kans om vanaf links 0-2 te maken, maar hij trof de voet van Heracles-doelman Michael Brouwer. Weer een minuut verder raakte de van RKC overgekomen aanvaller de lat.

Jans betrapt met papier van FC Twente: 'Het is allemaal zo snel gegaan'

Erg lang leek FC Utrecht niet van de voorsprong te kunnen genieten. Balverlies van Victor Jensen leidde tot een Almelose tegentreffer in de negentiende minuut. De VAR had echter al snel in de gaten dat Heracles-spits Mohamed Sankoh de bal met zijn hand achter Utrecht-doelman Vasilis Barkas had gewerkt.

Het voorwerk was daarbij gedaan door Emil Hansson die voortdurend voor gevaar zorgde. Keer op keer liet hij de rechtsback Hidde ter Avest van Utrecht zijn hielen zien, maar een doelpunt leverde het niet op. Die viel wel bijna aan de andere kant.

Kopbal Sankoh op de lat

De bezoekers waren dichtbij de 0-2, toen Jensen in de 32ste minuut na het voorwerk van weer Seuntjens uit de draai uithaalde. Heracles-doelman Michael Brouwer tikte de bal nog net tegen de paal. Ook Heracles testte het aluminium met een kopbal van Sankoh op de lat uit een voorzet van Hansson, de beste kans voor de thuisclub voor rust.

Het werd toch nog 0-2 in de blessuretijd van de eerste helft. Nadat Mark van der Maarel al bijna een vrije trap van Seuntjens bij de tweede paal had binnengetikt, trof Jensen alsnog doel toen bal de opnieuw uit de daaropvolgende hoekschop de zestien werd in gebracht.

Mohamed Sankoh baalt

Het duo Seuntjens-Jensen vond elkaar vlak na rust al snel weer. Weer lag uitblinker Brouwer met een katachtige redding dwars door de bal van Jensen tegen de paal te tikken. En net als in de eerste helft was het Hansson die namens Heracles op links voor het meeste gevaar zorgde.

De spanning keerde volledig terug in de 62ste minuut. Uit een afgeslagen corner van Utrecht werd invaller Abdenego Nankishi op links gelanceerd uit de rug van Souffian El Karouani. Oog in oog met Barkas toonde de van Werder Bremen gehuurde aanvaller zich koelbloedig en zorgde voor fraaie wijze voor 1-2. Opvallend detail: alle zeven Almelose treffers zijn dit seizoen door zeven verschillende spelers gescoord.

Korte onderbreking

Langzaam maar zeker verloor Utrecht de grip op de wedstrijd. Het werd in de 70ste minuut bijna 2-2, alleen kon Sankoh net niet met zijn hoofd bij een voorzet van Hansson. Vervolgens dreigde een onderbreking, nadat er een plastic beker in het Utrecht-doel was gegooid. Omdat de dader meteen werd afgevoerd, ging arbiter Van der Eijk gelijk weer verder.

• NOS
    Uitslagen en programma eredivisie
  • NOS
    Stand eredivisie

Dat gebeurde in de 89ste minuut nog een keer. Barkas werd op zijn rug door een beker geraakt. De hele korte onderbreking gaf Jans de kans er nog een peptalk tegenaan te gooien. Met succes. Een uitbraak over rechts van invaller Hugo Novoa werd door Navajo Bakboord achter zijn eigen kansloze doelman Brouwer gewerkt voor de bevrijdende 1-3.

Jans zei na afloop genoten te hebben van zijn nieuwe ploeg. "Niet alleen van het begin dat geweldigs was met die snelle goal. Maar ook van de lelijke fases waarin we alleen maar tegen aan het houden waren. Toen stond er een team en werd er geknokt. Het was een teamprestatie en niet iets van jongens die alleen maar met zichzelf bezig zijn."