DNA-onderzoek bij gedood schaap
NOS Nieuws

Onrust onder dierenhouders Elspeet om dode schapen, 'dit is niet houdbaar'

In de wei tegenover de kerk van de Gereformeerde Gemeente in Elspeet ligt het aangevreten lichaam van Lucky Boy, afgedekt met een zeiltje. De shetlandpony werd donderdagochtend dood gevonden door eigenaar Gert Smink.

"Hij was 35 jaar, de helft van mijn leven. Hij was een begrip in Elspeet. Elke dag waren hier wel kinderen die hem aaiden of knuffelden, ze reden ermee of ze maakten vlechtjes in het haar." Voor Smink is er geen twijfel mogelijk: dit is het werk van een wolf. "Dit kan geen klein hondje gedaan hebben."

Onrust groot

In de Veluwse dorpen Elspeet en Uddel is de onrust onder dierenhouders groot. Sinds 10 augustus zijn in het gebied ook al 41 schapen doodgebeten en raakten er 37 gewond, zo blijkt uit cijfers van Bij12, het kenniscentrum voor faunaschade.

In de meeste gevallen waren de gewonde schapen er zo ernstig aan toe dat dierenartsen ze uit hun lijden moesten verlossen. Dna-onderzoek moet duidelijk maken of de wolf verantwoordelijk is voor de aanvallen, zoals de dierenhouders vermoeden.

In Uddel zijn vanmorgen weer twee dode schapen gevonden, een dekram en een ooi. Taxateur Karel Verplak is gebeld om voor Bij12 te kijken of de schapenhouder recht heeft op een vergoeding. "Er is flink huisgehouden. Er is een poot afgetrokken, ingewanden eruit. Aan de ribbenkast is gevreten. Dat is duidelijk het werk van een wolf."

'Niet houdbaar'

Dierenarts Willem-Jan Last moet meerdere keren in de week een gewond schaap afmaken, omdat de dieren te veel zijn aangevreten. Hij vindt dat er iets aan de wolf gedaan moet worden. "Dit loopt de spuigaten uit. Het is niet houdbaar om de wolf zijn gang te laten gaan."

De Gelderse gedeputeerde Harold Zoet (BBB) vindt het tijd om aan de slag te gaan. Hij merkt dat er veel onrust is in het gebied waar de wolf "bijna elke dag toeslaat". Donderdag gaat hij naar Brussel en zal daar bepleiten dat de beschermde status van de wolf moet worden aangepast. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie zei deze maand dat ze dat overweegt.

"Ik hoop dat we met elkaar kunnen afspreken dat we wolven die schade aanbrengen, kunnen beheren", aldus gedeputeerde Zoet. "Dat we ze kunnen neerschieten, afschrikken of verplaatsen."

Schapen en pony gedood door wolf: 'het loopt de spuigaten uit'

Glenn Lelieveld van de Zoogdiervereniging is er geen voorstander van om de beschermde status aan te passen. "Dan kun je afspreken dat er in een bepaald gebied maximaal tien wolven mogen zijn, en dat je de elfde en twaalfde wolf dan afschiet. Ik weet niet of je dan het probleem oplost, want dat impliceert dat je nog steeds met die tien wolven moet samenleven."

Volgens Lelieveld sneuvelen er nu meer schapen omdat de jonge wolven honger hebben. De zwijnen en herten zijn na de zomer een stuk groter en sneller, waardoor de wolvenouders moeite hebben genoeg voedsel voor hun jongen bijeen te jagen. Een schaap in de wei is dan een makkelijk doelwit.

In Gelderland worden de komende weken informatiebijeenkomsten voor schapenhouders georganiseerd in een poging de onrust weg te nemen. Ook kunnen eigenaren van schapen wolfwerende rasters van de provincie lenen. Maar volgens Smink is dat niet de oplossing. "Je kunt half Elspeet wel afrasteren. Dan zitten de mensen achter het hek en de wolf loopt vrij rond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl