Pretpark de Efteling
NOS Nieuws

Basisschooljuf terecht ontslagen na leugen over dagje Efteling

Een basisschooljuf die op eigen houtje met haar klas een dagje naar de Efteling ging, is daar terecht voor ontslagen, heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald. De docent vocht het ontslag aan omdat het uitje volgens haar goed bedoeld was. Het leek haar leuk om de kinderen, "veelal uit kansarme gezinnen", te verrassen met het dagje pretpark.

De lerares van de Professor Dumontschool uit Amsterdam-Zuidoost was eerder al naar de directie van de school gestapt, om te vragen of ze de kinderen mocht meenemen naar de Efteling. De directeur vond dat te duur en besloot dat het beter zou zijn als de groep naar de Space Expo in Noordwijk zou gaan.

'Onaanvaardbaar risico'

Daar heeft de lerares, die ruim twee jaar in dienst was, niet naar geluisterd. Zonder dat ze de schooldirectie op de hoogte stelde, vertrok ze op 10 maart toch met haar klas naar de Efteling. Ze deed dat samen met een externe begeleider, die de extra kosten dekte, in twee van andere scholen geleende busjes. De rechtbank vindt dat er daarmee sprake was van een "onaanvaardbaar risico" en een "onverzekerde situatie".

Enkele dagen later deed de juf verslag van het schoolreisje in de nieuwsbrief van de school. Ze schreef over een excursie naar de Space Expo, waarbij ze de indruk wekte dat de leerlingen daar ook echt waren geweest. In de rechtbank zei ze hierover dat ze "nooit de intentie" had om directie en ouders "voor te liegen".

Wel had ze de kinderen gevraagd niks over het uitje te verklappen aan ouders, broertjes of zusjes. Op de zitting werd duidelijk dat dat niet altijd gelukt was: een kind had klappen gekregen omdat het in de ogen van de ouder maar "bleef liegen over een bezoek aan de Efteling".

Boete

Het bedrog kwam aan het licht toen er een boete binnenkwam voor te snel rijden op de A2, voor een van de twee geleende busjes. Over dat deel van de A2 kom je niet als je naar de Space Expo rijdt vanuit Amsterdam.

Uiteindelijk biechtte de vrouw in een gesprek met de HR-afdeling de leugens op, waarna de school haar drie dagen later op staande voet ontsloeg. Dat besluit blijft nu dus in stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl