NOS Nieuws

Ig Nobelprijs voor onderzoek verveelde studenten en seksende ansjovissen

De Nederlandse onderzoeker Wijnand van Tilburg, werkzaam in het Britse Essex, heeft een Ig Nobelprijs gewonnen in de categorie educatie, voor zijn onderzoek naar verveling onder studenten en docenten. Hij ontdekte dat studenten verveelder waren wanneer hun docent zich ook stond te vervelen.

De Ig-Nobelprijzen worden jaarlijks toegekend voor verrassende en ludieke onderzoeken die zijn gepubliceerd in erkende wetenschappelijke tijdschriften. Het is de bedoeling dat de winnende onderzoeken aanzetten tot lachen en nadenken. De Ig Nobelprijzen worden altijd vlak voor de bekendmaking van de echte Nobelprijzen uitgereikt door het humoristische tijdschrift Annals of Improbable Research.

'Voorkomen verveling belangrijk'

Uit het onderzoek van Van Tilburg blijkt dat verveling ook te maken heeft met verwachtingen Als studenten lage verwachtingen hebben voor een les, dan zullen ze zich in die les ook meer vervelen dan wanneer ze er met goede verwachtingen naartoe gaan.

"Verveling kan studentenuitval en slechter presteren veroorzaken, en soms heeft het langetermijngevolgen zoals agressie en depressie. Het voorkomen ervan is dus belangrijk", vertelt Van Tilburg aan de NOS.

We wisten wel dat de prijs bestond, maar hij kwam voor ons toch uit de lucht vallen.

Wijnand van Tilburg

De online ceremonie was gisteravond al te zien op YouTube, de fysieke uitreikingen zijn in november. Wetenschapper Van Tilburg is verrast dat hij in de prijzen is gevallen. "We wisten wel dat de prijs bestond, maar toch kwam hij voor ons uit de lucht vallen."

Online ceremonie Ig Nobelprijzen 2023 met Wijnand van Tilburg tweede van rechts

Een andere opvallende winnaar valt in de categorie natuurkunde. Een Europees team van onderzoekers bestudeerde in hoeverre de samenstelling van oceaanwater wordt beïnvloed door de seksuele activiteit van ansjovis. In de categorie literatuur won een onderzoek naar de vraag waarom woorden raar gaan klinken als je ze vaak herhaalt.

Neusharen

Een Amerikaans-Aziatisch team kreeg de prijs in de categorie geneeskunde. Ze telden bij twintig stoffelijke overschotten hoeveel neusharen mensen hebben. Ze wilden er zo achter komen of er groepen mensen zijn met een verhoogd risico op neusontsteking.

In de categorie communicatie won een team dat bestudeerde wat er omgaat in het brein van mensen die goed achterstevoren kunnen praten. De categorieën zijn niet elk jaar hetzelfde, zoals bij de echte Nobelprijzen.

10 biljoen Zimbabwaanse dollar

Het is het vierde jaar op rij dat een Nederlandse onderzoeker in de prijzen valt. De winnaars gaan naar huis met een biljet van 10 biljoen Zimbabwaanse dollar, dat tegenwoordig jammer genoeg bijna niks meer waard is. "Wat ik er mee ga doen weet ik nog niet", vertelt Van Tilburg grappend. "Ik denk dat ik hem gewoon aan mensen ga laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl