Migranten bij de grensovergang bij Ras Jedir. Groepen migranten werden de woestijn in gestuurd door de Tunesische autoriteiten
NOS Nieuws

Ook Europese Ombudsman bekritiseert migratiedeal met Tunesië

De kritiek op de migratiedeal die de EU deze zomer met Tunesië sloot, zwelt aan. Na de Verenigde Naties (VN) en het Europees Parlement mengt ook de Europese Ombudsman zich in de discussie. In een brief aan de Commissie uit de Ombudsman grote zorgen over de mensenrechtensituatie in Tunesië.

Hoe gaat de Europese Commissie ervoor zorgen dat er geen mensenrechten in Tunesië worden geschonden? En wanneer gaat de Commissie ingrijpen als blijkt dat dit gebeurt? Dit zijn twee van de acht vragen die de Europese ombudsman vandaag stelde aan de Commissie.

De mensenrechtensituatie in Tunesië ligt al langere tijd onder een vergrootglas. Zo houdt de VN de Tunesische president Kais Saied verantwoordelijk voor racistisch beleid. Zwarte migranten die via Tunesië naar Europa willen reizen, worden opgepakt en in de woestijn achtergelaten zonder drinken, eten en onderdak. Inmiddels zijn tientallen migranten omgekomen.

Ook vanuit het Europees Parlement klonk eerder deze week van alle kanten kritiek op de deal. Veel politici zijn ontevreden omdat het aantal migranten dat deze zomer vanuit Tunesië de Middellandse Zee overstak ook na het afsluiten van de deal alleen maar toenam. Op het Italiaanse eiland Lampedusa, dicht bij de kust van Tunesië, kwamen de afgelopen dagen duizenden migranten aan.

Andere Europarlementariërs vinden het niet kunnen dat de EU een deal sluit met de omstreden Tunesische president en maken zich net als de ombudsman en VN zorgen over de mensenrechtensituatie. Voor Tunesië was de kritiek vermoedelijk reden om een delegatie van het Europees Parlement toegang tot het land te weigeren.

Ondanks alle kritiek blijft de Commissie achter de migratiedeal staan. In haar jaarlijkse toespraak zei Commissievoorzitter Von der Leyen woensdag nog dat de deal een voorbeeld is voor toekomstige migratieafspraken met andere Afrikaanse landen.

De ombudsman vraagt de Commissie voor 13 december te reageren op de brief. Een woordvoerder zegt dat de vragen van de Europese ombudsman voor december worden beantwoord. Daarna kan de ombudsman besluiten een officieel onderzoek te starten. De aanbevelingen van zo'n onderzoek zijn niet bindend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl