NOS NieuwsAangepast

Poging om in Groenland vastgelopen cruiseschip vlot te trekken mislukt

Een poging om het vastgelopen cruiseschip voor de kust van Groenland vlot te trekken met een vissersschip, is mislukt. Dat zeggen de Deense strijdkrachten.

Het cruiseschip met 206 mensen aan boord liep maandag vast in een fjord in het oosten van Groenland. De 104 meter lange Ocean Explorer bevindt zich in de buurt van het Alpefjord, in het Nationaal Park Noordoost-Groenland, op zo'n 1400 kilometer van de hoofdstad Nuuk.

Met het vissersschip werd geprobeerd het schip los te trekken tijdens hoogtij, maar dat lukte niet. Een eerste poging om bij hoogtij los te komen mislukte dinsdag.

Het schip dat het cruiseschip los probeerde te trekken

Het is nu de bedoeling dat een ander schip, Knud Rasmussen, zo snel mogelijk bij het cruiseschip komt en het lostrekt. Dat inspectieschip heeft door het weer noodgedwongen langzamer moeten varen. Het schip zal vermoedelijk vrijdag in de namiddag op de plaats van het cruiseschip aankomen.

De Deense strijdkrachten hebben de Ocean Explorer nagekeken en met de mensen aan boord gesproken. De opvarenden zijn niet in gevaar. "De crew en de passagiers zitten in een moeilijke situatie, maar de sfeer op het schip is naar omstandigheden goed en het gaat goed met iedereen aan boord", zeggen de Deense strijdkrachten in een verklaring.

Groenland is een zelfstandig land binnen het Deense koninkrijk. De Groenlanders hebben voor een groot deel zelfbestuur, maar zijn voor onder meer defensie afhankelijk van Denemarken. Er wonen zo'n 57.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl