Verkoop van fruit in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Een op de zes mensen die gezonder willen eten, kan dat niet betalen

Een op de zes mensen die gezonder willen eten, zegt dat niet te kunnen betalen, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het CBS zocht uit wat mensen ervan weerhoudt om gezonder te eten. Ruim een derde van de volwassenen in Nederland wil graag gezonder eten, maar van die groep zegt 17 procent te weinig geld te hebben om gezonde producten te kopen. Ook geven veel ondervraagden (46 procent) aan dat ze door anderen worden overgehaald om iets ongezonds te eten. Een andere reden die genoemd wordt, is dat mensen het moeilijk vinden om ongezond eten te laten staan (39 procent).

Kans op ziekten verkleinen

Mensen zeggen gezondere voedselkeuzes te willen maken om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten te verkleinen. Ook zegt een deel zich fitter te willen voelen, een mooier uiterlijk te willen, af te willen vallen of niet zwaarder te willen worden.

Van de mensen die ernstig overgewicht hebben, zegt meer dan de helft dat ze gezonder willen eten. Zij beschouwen stress als de belangrijkste reden waarom ze ongezonder eten.

Merendeel wil niet gezonder eten

Naast het deel van de respondenten dat aangaf graag gezonder te willen eten, was er een groter deel dat zei dit niet te willen. Het gaat om 58 procent van de 18-plussers. Zij geven aan dat ze het niet nodig vinden om gezondere voeding te kiezen en vinden dat ze al gezond genoeg eten. 5 procent houdt zich niet bezig met gezonder eten en 1 procent vindt gezond eten niet belangrijk.

Eerder dit jaar bleek uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM dat Nederlanders de afgelopen jaren gezonder zijn gaan eten en drinken. Daarin werd wel de kanttekening geplaatst dat de meeste Nederlanders nog niet aan het advies van de Gezondheidsraad voldoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl