Coffeeshop Sky in Roermond
NOS NieuwsAangepast

Beperkte vergunning van vijf jaar voor coffeeshops mocht toch wel

De rechtbank in Limburg heeft in 2021 ten onrechte geoordeeld dat de exploitatievergunningen voor twee coffeeshops niet mocht worden beperkt in duur. Dat heeft de Raad van State bepaald. Als gevolg van de uitspraak mogen gemeenten de duur van een vergunning voor een coffeeshop beperken.

Voormalig burgemeester van Roermond Rianne Donders wilde vanwege overlast maximaal twee coffeeshops in haar gemeente, die beide een vergunning kregen voor vijf jaar. De coffeeshops wilden een vergunning voor onbepaalde tijd en stapten naar de rechter.

Die oordeelde dat de burgemeester van Roermond de duur van exploitatievergunningen voor twee coffeeshops niet mocht beperken tot vijf jaar.

Maar nu zegt de Raad van State (RvS) dat de burgemeester de vergunning wel mocht beperken tot vijf jaar. "Omdat de duur is beperkt met het doel om de openbare orde en het woon- en leefklimaat te beschermen", schrijft de raad.

Gevolg voor gemeenten

In de praktijk kunnen gemeenten het aantal coffeeshops en de duur van de vergunning beperken. "Maar dan zullen ze wel goed moeten aantonen dat er een dwingende reden is om dat te doen", zegt een woordvoerder van de Raad van State.

Volgens de Europese richtlijnen mag een burgemeester de duur van exploitatievergunningen alleen beperken als er een dwingende reden van algemeen belang is om dat te doen. "Overlast en bescherming van de openbare orde kan zo'n dwingende reden opleveren", zegt de RvS.

Burgemeesters kunnen dus na een aantal jaren opnieuw bekijken of de vergunning verlengd kan worden, in het licht van diezelfde openbare orde en het leefklimaat. Dat is hier het geval, oordeelt de RvS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl