Ursula von der Leyen
NOS Nieuws

Commissievoorzitter houdt 'troonrede': oren gespitst over klimaat en migratie

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen houdt deze ochtend haar jaarlijkse Europese 'troonrede', de State of the European Union. Elk jaar maakt de voorzitter van de Commissie bekend waar het dagelijks bestuur van de EU zich de komende periode op wil richten.

Aangezien volgend jaar juni de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn, zal Von der Leyen niet heel veel nieuw beleid aankondigen. Ongetwijfeld zal ze het niet nalaten de successen van de afgelopen jaren te benadrukken.

Von der Leyen weet de exacte inhoud van haar toespraak doorgaans tot op het laatste moment geheim te houden. Wel is inmiddels grotendeels duidelijk welke onderwerpen Von der Leyen zal aanhalen. Zo zal ze ingaan op migratie en de klimaatplannen van de EU. De Europarlementariërs zullen luisteren welke toon ze aanslaat.

Er wordt in Straatsburg ook uitgekeken naar wat de Commissievoorzitter zal zeggen over de uitbreiding van de Europese Unie. Dat was jarenlang een controversieel onderwerp in de EU en iets wat de meeste lidstaten niet zagen zitten. Maar sinds de oorlog in Oekraïne is die opvatting gekanteld. Naast Oekraïne staan ook Moldavië, Georgië en vijf Balkanlanden in de wachtrij voor het lidmaatschap van de EU.

Met de uitbreidingsplannen is ook de discussie losgebarsten over hervorming van de Europese Unie. Zoveel nieuwe leden maakt de besluitvorming in de EU niet makkelijker. Onderwerp van gesprek is nu het opgeven van het vetorecht van lidstaten. Ook wordt er nagedacht over de verdeling van Europees geld.

Het is mogelijk de laatste 'troonrede' van Commissievoorzitter Von der Leyen. Na de verkiezingen van volgend jaar juni zal een nieuwe Europese Commissie worden samengesteld. De grote vraag is of Von der Leyen dan aanblijft als voorzitter.

Wat zijn de belangrijkste punten uit de Europese troonrede? En wat betekenen die voor jou? Kijk om 12.30 naar de Q&A met onze correspondenten Kysia Hekster en Ardy Stemerding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl